1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин и Черноморието продължават тази сряда и четвъртък

Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин и Черноморието продължават тази сряда и четвъртък

Следващата седмица се задават дело във Върховния административен съд и благотворителен концерт

Протестите в защита на Национален парк Пирин продължават и тази седмица, като темата за опасностите пред българското Черноморие продължава да присъства, припомнят от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.
 
Още тази вечер, сряда, 9 май, в Благоевград, от 18:30 ч на пл. „България“:
https://www.facebook.com/events/2049784688598015/
 
В четвъртък, 10 май, протести ще има в:
 
- София от 18:30 ч на паметника на Алеко, на ъгъла на бул. „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“:
https://www.facebook.com/events/1798641083526629/
 
- Пловдив от 19:30 ч на ул. „Княз Александър I-ви“ 53, пред сладоледена къща Аффредо ще се събират подписи в защита на Национален парк Пирин и Черноморието:
https://www.facebook.com/events/469326363500715/
 
- Сливен от 17:30 ч при Стария бряст
https://www.facebook.com/events/242667563136855/
 
Следващата седмица в четвъртък, 17 май, на паметника на Съветската армия в София граждани и „Спаси Пирин“ организират концерт в защита на националния парк. Групите, които ще се включат в него, участват безвъзмездно:
https://www.facebook.com/events/1367486156686435/
 
В понеделник, 14 май, е първото заседание на Върховния административен съд по жалбата на организации от коалицията „За да остане природа в България“ срещу решението на правителството от декември 2017 г. да промени плана за управление на Национален парк Пирин, който отваря за застрояване 48% от територията му. Очаквайте повече подробности в понеделник преди заседанието.
 
С измененията на общия устройствен план на община Царево се предвижда застрояване в зона А и Б (първа линия) на Природен парк Странджа.
 
Продължават опитите за заграждане и последващо застрояване на дюните на Корал, които по закон могат да бъдат само държавна.
 
За първи път от четвърт век МОСВ предложи да изключва площи от резерват в България, като по предложение на община Каварна е предложено намаляване площта на резерват Калиакра, за да се сложи концесионер на плажа в залив Болата и паркинга на крепостта Калиакра.
 
Затова коалицията „За да остане природа в България“ продължава да настоява за:
 
1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;
 
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;
 
4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;
 
5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;
 
6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.