1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пустините ще бъдат център на соларната енергетика

Пустините ще бъдат център на соларната енергетика

Технологията е особено подходяща за горещи и безоблачни региони като Сахара и Близкият изток

До 2050 г. слънчевите паркове, разположени в пустините и използващи огледала, за да концентрират слънчевите лъчи, ще имат потенциал да генерират около четвърт от електричеството, от което се нуждае светът, съобщи Ройтерс, като се позова на доклад на екологични и индустриални организации. Изследването, проведено от "Грийнпийс", Европейската асоциация за соларна и термична енергия (ESTELA) и групата SolarPACES към Международната агенция по енергетика (IEA), посочва още, че големите инвестиции, които ще бъдат насочени към сектора, ще създадат нови работни места и ще помогнат в битката с промените в климата.

"Слънчевите централи са следващото голямо нещо в сферата на енергетиката с възобновяеми източници", казва Свен Теске от "Грийнпийс", който е съавтор на доклада. Технологията е особено подходяща за горещи и безоблачни региони като Сахара и Близкият изток. Докладът, който е от само 28 страници, посочва, че инвестициите в т.нар. Централи за концентрирана слънчева енергия (CSP) ще надхвърлят 2 млрд. евро още тази година, като най-големите паркове ще бъдат изградени в Южна Испания и Калифорния.

Според един от оптимистичните сценарии до 2030 г. чрез CSP ще се произвежда около 7% от енергията в целия свят, а през 2050 г. - до една четвърт. Очакваните инвестиции пък са до 21 млрд. евро към 2015 г. и 174 млрд. евро към 2050 г., което ще създаде стотици хиляди нови работни места. Ако този сценарий бъде реализиран това означава, че общият капацитет на инсталираните мощности ще бъде 1500 гигавата. Прогнозите на базираната в Париж IEA обаче са твърде различни, като според организацията до 2050 г. слънчевите централи едва ли ще генерират повече от 0.2% от енергията по света.

При технологията CSP стотици и дори хиляди огледала концентрират слънчевата светлина към кула, разположена в центъра, и постигат температури от 400 до 1000 градуса по Целзий, което задвижва турбини. За разлика от фотоволтаиците, които преобразуват слънчевата светлина пряко в електричество и работят и при лека облачност, за CSP е необходимо ярко слънце./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.