1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разширяване на зоната на ограничено човешко въздействие в парк "Централен Балкан"

Разширяване на зоната на ограничено човешко въздействие в парк "Централен Балкан"

Това е една от основните промени, която предвижда актуализацията на плана за управление

Разширяване на зоната на ограничено човешко въздействие и забрана за пашата в нея. Това е основната промяна, която предвижда актуализацията на плана за управление на Национален парк "Централен Балкан", намиращ се в Стара Планина. Планът трябва да отговори на въпросите какво ще може и какво няма да може да се прави на територията на парка през следващите 10 години, пише "Капитал Дейли".

Общественото обсъждане, провело се на 11 март в Габрово, събира около 120 души. Събитието преминава относително спокойно, поне на фона на състоялото се преди по-малко от месец обществено обсъждане на плана на управление на природен парк "Българка", също в близост до града. Разликата в случая е, че при "Централен Балкан" става дума за актуализация на плана, или нещата не се случват за първи път. "Централен Балкан" заедно с "Пирин" и "Рила" е един от трите национални парка и режимите на дърводобива са по-стриктни. През парка не се предвижда да преминава тунел или обходен път, големите проекти за ски зони отпреди години, изглежда, са замрели (тогава дори имаше опит за преместване на дирекцията на парка от Габрово в Ловеч, като екозащитници изтълкуваха идеята като опит за разчистване на служители), а и ръководството на парковата дирекция вече беше сменено от Министерството на околната среда и водите. Новият директор Христо Башев е трети в листите за депутат от габровския район на последните избори от редиците на ДПС. През пролетта на 2012 г. Башев става председател на общинската организация на ДПС. От 2003 г. до 2007 г. е общински съветник в Габрово от квотата на БСП. А иначе е магистър по стопанско управление и бакалавър по психология, като е завършил и политически мениджмънт в Академията за социална политика - София. Паркът пък работи по най-големия проект по оперативна програма "Околна среда" по ос "Биоразнообразие" на стойност 55 млн. лв., който трябва да приключи в края на март 2015 г. 
 
Пасторализъм

Все пак спорни моменти около плана за управление на парка не липсват. "За мен голямото притеснение е свързано с животновъдството. Хората, които живеят там, си представят парка като едно голямо пасище. Функциите на парка са доста по-големи от това да осигурява място за животновъдство. Там ще бъде голямата битка през следващите години. Не е необходимо да се намали отглеждането на животни, а да се урегулира". Това коментира пред медии Нела Рачевиц, зам.-кмет на община Габрово и дългогодишен директор на защитената територия. Сблъсъкът идва от това, че по Програмата за развитие на селските райони фермерите получават директни плащания за традиционни практики за сезонна паша по т.нар. подмярка "Пасторализъм". 

Сега авторите на актуализирания план - Гражданско дружество "Централен Балкан", в което влизат "Българска фондация Биоразнообразие" и "Биосфера консулт", коментираха, че има известни промени при зонирането на територията и режимите в различните зони. Така например има леко увеличаване на зоната на ограничено човешко въздействие (около половината от територията на парка, която е основно гори) за сметка на многофункционалната зона на парка, като в района за ограничено човешко въздействие няма да може да има паша, а досега това е било възможно. Причината е, че направените анализи показват, че вече има първи признаци на преотъпкване и липса на места за водопой.

И за хората

Друга основна промяна засяга алпинизма, скалното катерене и въздушните спортове в парка, като авторите предвиждат да се въведе по-строг уведомителен режим и по-строго разписване на дните, в които това ще е възможно. От Българската федерация по катерене и алпинизъм обаче са възразили, че спортът не зависи от празничните дни, а от климатичните условия. От Българския туристически съюз пък са поискали възможност около хижите в планината да има възможност за разполагане на малки ски съоръжения за деца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.