1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С филма „След въглищата“ WWF търси алтернативи за миньорските общности в Югозападна България

С филма „След въглищата“ WWF търси алтернативи за миньорските общности в Югозападна България

Официалната премиера ще се състои на 13 юни от 19:00 часа във Френския културен институт

Дългогодишните усилия на природозащитниците, както и все по-стряскащите проявления на климатичните промени, убедиха света, че трябва да се действа сега. Така на 12 декемри 2015 г. по време на глобалната Конференция за климата в Париж беше подписано споразумение за намаляване на емисиите парникови газове. Една от най-важните мерки за овладяване затоплянето на земната атмосфера е постепенното прекратяване производството на електроенергия, основаващо се на изкопаеми горива до 2050 г. А това от своя страна налага затварянето на въглищните централи, които са най-големият източник на въглероден диоксид на планетата.

„Въглищата са скъпи както от финансова, така и от екологична гледна точка. На тях се падат 70 % от емисиите парникови газове в света. Затова те са една от най-големите заплахи пред нашата глобална климатична система. По данни на програмата на ООН за околната среда използването на изкопаеми горива е струвало над 3.6 трилиона долара през 2010 г. В същото време използването на въглища заплашва доставките на сладка вода, освобождава въглеродни и серни диоксиди и тежки метали, които причиняват киселинни дъждове, здравословни проблеми и глобално затопляне", коментира консервационният директор на природозащитната организация WWF България Иън Джаксън.

Освен безспорната полза за човечеството и околната среда, затварянето на ТЕЦ-овете и мините има и друга страна - десетки хиляди миньори и енергетици във въглищните райони на България ще загубят работата и препитанието си. Само че в сърцето на дейността на WWF са както ценните природни места, така и хората, които живеят в тях. По тази причина природозащитната организация не може да допусне миньорите и техните семейства да станат жертви на енергийния преход. Затова тя настоява както на европейско, така и на национално ниво, тази трансформация да се обвръже със създаването на нови икономически алтернативи за местното население.

В тази връзка WWF има изключителното удоволствие да Ви покани на официалната премиера на своя филм „След въглищата". Прожекцията ще се състои на 13 юни (четвъртък) от 19.00 часа във Френския културен институт на пл. „Петко Р. Славейков" 3.

С лентата WWF представя за първи път възможностите и предизвикателствата пред справедливия преход в Югозападна България. За съжаление, твърде малко се знае за проблемите, пред които е изправено населението на традиционно миньорския град Бобов дол. Десетилетия наред местните жители се прехранват именно от мините и въглищната индустрия. В пика на въгледобива през 80-те години на XX в. в Бобов дол са работили повече от 10 000 души, много от които наследствени миньори, а днес градът се обезлюдява с ужасяващи темпове.

Какво ще се случи с българските миньори, ако не се вземат мерки още сега и къде могат да се търсят адекватни икономически алтернативи? С филма „След въглищата" WWF не предлага готови решения. Целта природозащитната организация е да предостави варианти и да създаде подходящи условия за развитие на засегнатите райони.

Прожекцията ще завърши с отворена дискусия, на която всички присъстващи са поканени да се включат. Заедно ще търсим вдъхновение и нови гледни точки как да се справим с този сериозен казус, който засяга всички нас, за да могат хората да живеят в хармония с природата.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.