1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С театър и разходка в Южния парк ще бъде отбелязан Деня на FSC

С театър и разходка в Южния парк ще бъде отбелязан Деня на FSC

Съветът по стопанисване на горите - FSC е една от най-големите неправителствени организации

Празник на гората по повод международния ден на Съвета по стопанисване на гори (Forest Stewardship Council, FSC*) ще има днес следобед (25 септември 2014 г.) в Южния парк.

Организаторите от международната природозащитна организация WWF са подготвили програма от забавления и интересни събития от 15:30 до 19:00 ч. Сборният пункт е статуята с птиците.

Съветът по стопанисване на горите (Forest Stewardship Council – FSC) е една от най-големите неправителствени организации, чиято цел е опазване на горите на планетата. Тя разработва и прилага методи за по-щадящо използване на горите. Всеки продукт, обозначен с логото FSC, гарантира, че използваната за неговото производство дървесина е от отговорно управлявани гори.

Сред тематичните събития са горски театър на сетивния лабиринт и разходка из парка с експерт по горите на WWF за разпознаване на дърветата и храстите. Най-малките участници могат да се включат, като изобразят своята представа за горите на планетата върху голяма, обща рисунка-послание.
 
От WWF отчитат, че в деня на FSC през 2013 г. се са включили 23 623 души по целия свят, а 91 575 души за разбрали за събитието чрез Фейсбук и още 402 574 - чрез Туитър.

Програма на събитието:
15:30 - 19:00 ч. – Информационен щанд за горите, FSC и сертифицирани горски стопанства и компании в България.
16:00 - 19:30 ч. – Горски театър на сетивния лабиринт. Интерактивен артистичен спектакъл.
16:00 - 19:00 ч. – Детски артистичен кът с FSC хартия. Творчество върху обща рисунка-послание за горите.
16:00, 17:00 и 18:00 ч. – Начало на познавателна ботаническа разходка в Южен парк. Разказ за дърветата и храстите от експерт на WWF.
 
 Устойчивото управление на горите включва мерки като:

  • забранява се сечта в 15-метровата ивица по дължината на речните корита, за да не се увреди специфичната речна екосистема с богато разнообразие от организми, както и естествените укрития на горските животни, които ползват реката за водопой;
  • опазват се старите гори с вековни дървета, а ако няма такива, се определят млади гори, които да бъдат оставени да остареят. Важно е да съществуват такива "острови на старостта", за да се проследи и осигури възможността за естествена поява на нови видове, както и да има достатъчно територии, в които изключително редки и уязвими видове да продължат да съществуват;
  • не се секат дървета, в които има хралупи на птици, прилепи и други бозайници, както и дървета, под които има редки и застрашени растения;
  •  опазва се културата и поминъка на местното население;
  • гарантират се правата на горските работници – да имат подходящо защитно облекло, да имат договори и да са осигурени, да са добре обучени и квалифицирани, да не се експлоатира детски труд при добива и обработката на дървесина;
  •  не се допуска използването на опасни пестициди;
  •  не се допуска отглеждането на генномодифицирани организми в горите.

Има и много други предимства на FSC сертификацията. От няколко години WWF работи приоритетно по проект за нейното популяризиране и налагане в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.