1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съд блокира строежа на гигантски хидровъзел в Бразилия

Съд блокира строежа на гигантски хидровъзел в Бразилия

Язовирът, който е част от планираната каскада в Амазония, ще намали речните нива

Строежът на третия по големина хидроелектрически възел в света беше спрян от съд в Бразилия заради неспазени екологични изисквания, съобщи "Гардиън". По план съоръжението трябва да е с мощност 11 000 мегавата.

Федерален съд в северния бразилски щат Пара е замразил проекта "Бело монте", защото не са представени планове, които да гарантират транспорта по местни реки в случай на спешност. Язовирът, който е част от планираната каскада в Амазония, ще намали речните нива.

Изграждането на "Бело монте" предизвика критики и недоволство от страна на природозащитни организации и местни жители. Според всички тях гигантският язовир ще предизвика изселването на хиляди туземци и увреждане на ценни екосистеми, защото трябва да се наводнят над 500 кв.км в амазонската джунгла.

На държавната банка за развитие BNDES се забранява да финансира проекта, пише още в решението на съда.

От консорциума "Норте енергия", който трябва да изгради "Бело монте" и в който основна роля има държавната енергийна компания "Елетробрас", заявиха, че няма да коментират, докато не получат официално уведомление за отсъждането.

600 000 души подписаха петиция срещу строежа на водноелектрическата централа, която беше представена на властите в столицата Бразилия.

Миналия месец бразилската агенция по околна среда издаде разрешително на "Норте енергия" за строежа на хидровъзела. Малко по-късно френската компания "Алстом" обяви, че е спечелила договор за 500 млн. евро, по който ще доставя оборудване за консорциума.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.