1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Създадоха неутринна обсерватория в Антарктида

Създадоха неутринна обсерватория в Антарктида

Стойността на проекта е повече 270 млн. долара

В Антарктида е завършило строителството на уникален научен обект - неутринната обсерватория IceCube. Оригиналността на проекта не е само в избраната точка на земното кълбо. Основната част на съоръжението е в голям ледник на Южния полюс. Оборудването се състои от пробита в ледника дупка с дълбочина 2,5 километра, в която са спуснати 86 кабела с по 60 оптични датчици на всеки. В проекта се използва абсолютната прозрачност на леда, която е необходима, за да бъдат засечени сблъсъците на неутриното и атомите.

Според пресслужбата на проекта, IceCube практически е готова за работа. "Благодарение на това, че станцията е разположена „на края на света", IceCube ще позволи да се проверят най - новите предположения за особеностите на фундаменталните частици, които се раждат при удивителните явления във Вселената. Съвременните оптически сензори, вкарани в най - чистия лед на планетата, ще зафиксират редки сблъсъци между молекулите на водата с почти безтегловните субатомни частици на неутриното", се казва в прессъобщението на проекта.

Програмата IceCube е разработена от международна група, под ръководството на специалисти от университета в Уисконсин. Главната задача е търсенето на неутрино, което се образува в резултат на най - мощните катаклизми във Вселената като взривове и избухване на гама - излъчване, избухването на свръхнови звезди. Изследването на неутриното ще позволи на учените да проникнат в тайните на процеса при появата на най - високоенергийните частици в природата. Стойността на проекта е повече 270 млн. долара.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.