1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ще се изработват карти на районите под заплаха от наводнения

Ще се изработват карти на районите под заплаха от наводнения

15 000 дка са обработваемите площи залети от р. Тимок

Министерството на околната среда и водите изготви предложение за изменение и допълнение на Закона за водите. Във връзка с хармонизирането на българското аконодателство с европейската Директива за управление на риска от наводнения, изготвеното предложение предвижда в Закона за водите да има оценка и управление на риска от наводнения. Това каза главен експерт Румен Зарев, от отдел „Контрол, връзки с други институции и информиране на обществеността” към Басейнова дирекция за управление на водите в Дунавски район, град Плевен предаде Агенция „Фокус”.

Зарев поясни, че за всеки район на басейново управление, включително българската част на р. Дунав, се извършва предварителна оценка на риска от наводнения. „Предвидено е да се съставят карти в най-подходящ мащаб на районите под заплаха от наводнения и на районите с риск от наводнения. Въз основа на тези карти ще се съставят планове за управление на риска от наводнения. Поготвяното изменение и допълнение предвижда тези планове да съдържат: заключенията на предварителната оценка за риска от наводнения, картите на районите под заплаха от наводнения и картите на районите с риска от наводнения, описание на целите на управлението на риска от наводнения, кратко представяне на мерките и техния приоритет, целящи постигане на целите на управлението на риска от наводнения, описание на методологията за анализ на разходите и ползите, използван за оценка на мерките с транснационално въздействие”, обясни той. Съгласно Европейската директива за управление на риска от наводнения, страните членки трябва да изготвят такива планове до 2015 г. Плановете за управление на риска от наводнения е заложено да се преразглеждат и актуализират на всеки 6 години.

Близо 18 дворни места и пет къщи в Брегово са все още наводнени, въпреки понижението на водата с около метър за последното денонощие в Брегово. Това съобщи Милчо Лалов, кмет на община Брегово. Екипи на "Гражданска защита" изпомпват водата от наводнените площи в коритото на река Тимок. „Въпреки понижението на нивото на водата, отводняването става бавно поради високите подпочвени води", уточни Лалов.

Водолази от Монтана отпушиха вчера затворен савак в защитната дига на река Тимок в Брегово, който се намира в най-ниската точка от основната дига. Неговата пропускателна способност обаче се оказа малка и затова със специализирана техника бе разширен отворът в защитната дига на река Тимок, която бе разрязана в понеделник.

Отводняването на къщите и дворовете в Брегово ще продължи дълго време, тъй като подпочвените води ще задържат нивото на водата високо, каза Анатолий Цанов, началник на "Гражданска защита" Видин.

Остава в сила обявеното бедствено положение в община Брегово. Общо 17 000 дка земеделски земи бяха залети в землището на Куделин, Балей и Брегово след като р. Тимок повиши нивото си. От тях 15 000 дка са обработваема площ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.