1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Силен ураган помете острови в Атлантическия океан

Силен ураган помете острови в Атлантическия океан

Най-малко петима души са загинали на Бахамите вследствие на урагана Дориан, съобщават местните власти. Поривите на вятъра достигат 250 км в час, 13 000 къщи са разрушени.

Дориан е най-опустошителната буря, засегнала островите в Атлантическия океан, смятат експертите. Ураганът се придвижва бавно, което означава, че опасността за Бахамите все още не е преминала. На много места спасителите не могат да достигнат наводнените къщи, затова броят на жертвите може да се окаже много по-голям, предупреждават от Червения кръст.

Най-силно засегнати са островите Абако в североизточната част на архипелага. Там наводненията са замърсили изворите с прясна вода и са разрушили голям брой къщи.

На най-гъсто населения остров, Ню Провидънс, електричеството беше прекъснато заради силния вятър и наводненията. Токът спря и на други острови, под вода са и голяма част от летищата.

Архипелагът се състои от около 700 острова и е разположен югоизточно от Флорида. Само на 30 острова живеят хора, общо 400 хиляди души. В понеделник Дориан загуби малко от силата си и вече е от четвърта степен. Въпреки това може да нанесе още огромни щети, предупреждават властите.

Затова Флорида и други американски щати по атлантическото крайбрежие се подготвят трескаво да посрещнат природното бедствие. Във Флорида, Джорджия и Южна Каролина е обявено бедствено положение, близо 1 милион души бяха призовани да напуснат жилищата си и да потърсят сигурно убежище. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.