1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Скандалите около Природен парк "Витоша" продължават

Скандалите около Природен парк "Витоша" продължават

„Витоша ски": Очевидно пречим на някого

Скандалите около Природен парк "Витоша" продължават с пълна сила. След като вече месеци граждани се борят за запазването на природата и горите, в Народното събрание цари пълен хаос около законовите наредби, а в планината цяла седмица доброволци и пожарникари се бориха с огнена стихия, на дневен ред днес отново е спорът за лифтовете.

"За да се разреши окончателно въпросът досега пречеше протокол от 15 юни 2011 г., подписан от протестиращия Тома Белев, който по онова време е директор на ПП „Витоша", заяви за bTV представителят на „Витоша ски" адвокат Петър Петров.

Той поясни, че рекетът, на който е било подложено дружеството е включвало искане да бъде учреден сервитут. Петров припомни, че това е невъзможно без подробен устройствен план.

„Очевидно пречим на някого", убеден е представителят на „Витоша ски". "Основната теза на еколозите не беше да се защити околната среда, затова адвокатът им дори каза, че законът трябва да бъде такъв, че да отблъсква инвеститорите. Има икономически интереси на ски учителите", каза Петров и даде за пример процъфтяването на незаконните строежи в района. През последните години са вдигнати три строежа без екологична оценка или разрешение за строеж, добави още той.

Зам.-изпълнителният директор на Агенция по горите Красимир Каменов заяви от своя страна, че частен инвеститор не може да изгради нови стълбове за лифтове, тъй като няма процедура за изключване на територията от държавния горски фонд.

По отношение на готовността на лифтовете, Ваньо Бояджиев, който оглавява Дирекцията за контрол на съоръженията съобщи, че на първи юни вече е направен преглед на драгалевския лифт.

"Установено е, че техническото състояние е добро и трябва само да се прочисти трасето от храсти", заяви той. Според Ваньо Бояджиев не е необходим нов преглед, тъй като поддържащата фирма на „Витоша ски" ще премине по трасето, за да се направи ново обследване.

Според адвокат Петър Петров обаче не може едно съоръжение да се поддържа безкрайно. „Дано да няма човешки жертви. Рано или късно след една, пет или 10 години тези съоръжения ще излязат от строя и затова не трябва да чакаме времето, когато няма резервни части", убеден е Петров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.