1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Според Грийнпийс има повишено съдържание на олово, кадмий и манган във водни басейни край Стара Загора

Според Грийнпийс има повишено съдържание на олово, кадмий и манган във водни басейни край Стара Загора

Все още няма официално становище на местните власти, както и на топлоцентралите в района

От екоорганизацията "Грийнпийс" предупреждават, че има повишено съдържание на олово, кадмий и манган във водните басейни, които се намират в близост до топлоцентралите край Стара Загора пише dnevnik.bg.

Според еколозите притеснения буди фактът, че замърсените водни басейни се използват за риболов, а вероятно и за напояване, тъй като в близост има слънчогледови насаждения.

"Въобще не е случайно, че в Язовир "Ковачево" има най-високо ниво на олово. Всъщност, във всички водоеми открихме наднормено ниво на олово. Река Соколица беше изключително замърсена, и защо ли? Тя се намира точно под сгуроовала на ТЕЦ "Марица изток" 3. Язовир "Овчарци" имаше наднормени нива на олово и съответно той се намира точно пред ТЕЦ "Марица изток- 2". Язовир "Розов кладенец", съответно се заустват избистрени води от ТЕЦ "Марица изток -1" и от "Контурглобал" или ТЕЦ "Марица изток - 3", съобщава д-р Филка Секулова от международната организация.

Все още няма официално становище на местните власти, както и  на топлоцентралите в района.

Вчера "Грийнпийс"- България представи новия си доклад "Вода за живот или вода за въглища". "Голяма част от опитите за рекултивация на въглищни мини в Европа и САЩ са по-скоро неадекватни. Киселинните дренажи от изоставените рудници попадат в подпочвените води и ги правят негодни за понататъшно потребление", коментира Филка Секулова, автор на доклада.

"Възстановената земя никога не става годна за селскостопански практики, водата остава отровена, а черната сянка на въглищната индустрия върху местните общности остава завинаги", добави Секулова.

"При  наличието на алтернативни енергийни източници и свързаната с тях алтернативна заетост, смятаме, че страната ни трябва да спре да подкрепя индустрия, която трайно замърсява водите и околната среда и има пагубен ефект върху качеството на въздуха, човешкото здраве и местните общности, живеещи в близост до мините", добави Деница Петрова от "Грийнпийс" - България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.