1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Средствата по ОП "Околна среда" са замразени

Средствата по ОП "Околна среда" са замразени

Снимка:

Очакванията на общините са насочени към срещата с премиера Пламен Орешарски в петък в Бургас

След като първо Европейската комисия, а после и държавата спряха плащанията по програма "Околна среда" (ОПОС), последният удар върху изпълнителите и бенефициентите беше нанесен на 28 април от фонда за местно самоуправление ФЛАГ. Фондът, който финансира общините по проектите им за европрограми, спря всички плащания по сключени вече кредитни линии и няма да разглежда и нови искания по "Околна среда".

Това де факто значи, че всички пари, на които общините разчитаха, за да продължат изпълнението на проектите си по програмата, са замразени. Емил Савов, който е част от борда на ФЛАГ, потвърди пред "Капитал", че решението е взето, за да се запази кредитния портфейл на фонда. "След като от ЕК няма плащания, а от февруари спряха и плащанията от държавния бюджет, всички кредити автоматично стават рискови. Това е в голямата си част мостово финансиране, докато дойдат парите от "Околна среда", а те няма да дойдат засега", обясни Савов.

Преди седмица министърът на околната среда и водите Искра Михайлова потвърди, че министерство на финансите е спряло плащанията по програмата, три месеца след като ЕК прекъсна възстановяването на парите по нея. Към момента ОПОС има 1.5 млрд. лв., платени от бюджета и невъзстановени от комисията. Тъй като много от общините се намират в ситуация на изпълнение на големи проекти, те разчитаха на парите от бюджета, за да се издължават към фирмите-изпълнители. Прекъсването им остави ФЛАГ като единствения източник, който отпуска някакви средства по ОПОС.

Фондът е отпуснал кредитни линии на стойност около 110 млн. лв, от които досега са изплатени около 25 млн. лв. Достъпът до останалите пари обаче засега ще бъде спрян. Според Савов, решението е взето, тъй като освен нарастването на риска, са спрели и погасяванията по общински кредити, които идват именно от европейските пари. Така логично, ако беше продължил да плаща, ФЛАГ щеше да изпадне в неплатежоспособност доста бързо. Допълнителен риск носят и съставените от ОПОС финансови корекции за десетки общини, които ако бъдат наложени, ще доведат до фалит някои от тях. 

С решението на фонда сега, нито един изпълнител в държавата няма да получи плащания по тази програма преди решението на Еврокомисията дали да пусне парите в края на май. Много общини имат междинни плащания, които чакат, за да се разплатят с изпълнителите и това решение ще означава нови проблеми.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов, който се похвали миналата седмица, че има отпусната кредитна линия от ФЛАГ, с която ще завърши проекта за пречиствателна станция, коментира, че това решение го поставя в трудна ситуация. "Имаме вече неразплатени 5 млн. лв., а тъй като проектът е пред приключване, очаквам всеки един месец да идват подобни суми за плащане", каза той. Според него, той е постигнал споразумение с изпълнителите ДЗЗД "Мездра-ЕКО", в което основен участник е "Главболгарстрой", работата по проекта да не спира, с надеждата че плащанията скоро ще тръгнат.

Очакванията на общините сега са насочени към срещата с премиера Пламен Орешарски в петък в Бургас, на която да поискат държавата да поднови плащанията по програмата и да се намалят финансовите корекции. Това е слабо вероятно обаче, предвид отворената вече бюджетната дупка от 1.5 млрд. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.