1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Топлофикациите в България търсят алтернативни на природния газ горива

Топлофикациите в България търсят алтернативни на природния газ горива

В момента няколко дружества експериментират и се готвят да преминат частично на биомаса

Топлофикациите в България все повече търсят алтернативни на природния газ горива. В момента няколко дружества експериментират и се готвят да преминат частично на биомаса (остатъци от дървесни и други органични материали), а на други им предстои да изберат конкретно технологично решение, за да инвестират, пише "Капитал Daily".

Причината за интереса е, че биомасата е сред "зелените" източници, насърчавани от държавата чрез преференциални изкупни цени за произведеното електричество. За разлика от природния газ цените на биосуровините не зависят от монополен доставчик, а от типа на горивото – например пелети, люспи или слама, както и от транспортните разходи.

Завой към екогориво

Пет компании са започнали да подменят инсталациите и котлите си с такива на биомаса, като в някои случаи процесът ще приключи до края на 2013 г., каза Валентин Терзийски, зам.-председател на топлофикационната асоциация и директор на "Топлофикация - Плевен", по време на заседание на енергийната комисия в парламента. Става дума за топлинните компании във Враца, Бургас, Велико Търново, Варна и Русе, която сега работи на въглища. Във Враца съоръжението за изгаряне на биомаса е изградено и тествано тази пролет, съобщи зам.-изпълителният директор на местното дружество Кремен Георгиев. Резултатите могат да бъдат измерени по-обхватно след края на предстоящата зима. Топлинната компания в Бургас очаква да пусне своята инсталация на органични материали до края на годината.

Други компании са на по-ранен етап. "Изборът на технология и конкретен проект ще бъде направен през 2014 г.", каза Тодор Николов, изпълнителен директор на "Далкия Варна", която от 2007 г. е собственик на топлинното дружество в морската столица. Компанията работи с природен газ и също продава електроенергия от когенерация. При смяната на инсталациите дружеството може да разчита на опита на компанията майка – френската "Далкия", защото по света тя има над 250 централи на биомаса.

Откъсване от газа

Миналата година от всички 13 топлофикации в страната само пет - "Топлофикация - София", "EVN България" (в Пловдив), "Топлофикация - Плевен", "Далкия Варна" и "Топлофикация - Перник" - са излезли на печалба, показва обобщена справка за сектора на топлофикационната асоциация. Повечето дружества се надяват, че биомасата ще намали консумацията им на газ, а това ще помогне за постепенно справяне с дълговете към доставчика "Булгаргаз". Общо 125 млн. лв. дължат топлофикациите на "Булгаргаз", като почти половината от сумата трябва да дойде от софийската топлофикация, обяви наскоро директорът на държавния доставчик Димитър Гогов.

Делът на електроенергията от топлофикациите е около 5% от общото производство на ток, показват данни на топлофикационната асоциация за 2011 г. Засега обаче топлинните компании разчитат на вече традиционните продажби на ток от газова когенерация, за които НЕК и потребителите на ток плащат високи цени. Валентин Терзийски уточни, че в момента нито една от топлофикациите не продава ток, произведен от биомаса.

Непреодолими рискове

Проблемът с биомасата е, че ако се използва само за отопление (т.е. без преференции за производство на ток), проектите трудно стават рентабилни. Например централата в Банско, която осигурява отопление в града, беше взета от Уникредит Булбанк като обезпечение по заем от собственика "Бул еко енергия". Причината е, че заради спад в приходите от енергия кредитът не е обслужван две години. "Биомасата е по-евтина от природния газ, но логистично е по-недостъпна", коментира пред "Капитал Daily" Иван Хиновски, който е един от съдружниците в "Бул еко енергия". В момента той консултира инвеститори във високоефективни централи за ток от органични материали в Пловдив и Карлово.

Според Георги Музафиров, зам.-председател на Асоциацията за енергийно оползотворяване на биомасата, природният газ е по-подходящ за когенерация, отколкото биомасата заради разлики в коефициентите на енергийна трансформация. Освен това по думите му през лятото големите количества топлина от комбинираното производство няма накъде да бъдат насочени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.