1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В МЗХ се проведе семинар за представяне на проекта в подкрепа на реформата в горския сектор

В МЗХ се проведе семинар за представяне на проекта в подкрепа на реформата в горския сектор

Проектът е финансиран безвъзмездно от Световната банка и е на стойност 430 000 щ.д.

Министерство на земеделието и храните беше домакин на семинар за представяне на основните дейности по Проекта в подкрепа на институционалната реформа в горския сектор. Проектът е финансиран безвъзмездно от Световната банка и е на стойност  430 000 щ.д.

На работната среща взеха участие зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов, водещи международни и национални експерти в областта на горите и представители на заинтересованите страни, сред които представители на дървообработващата и мебелната промишленост, на горскотърговските фирми, браншовите организации на независимите оценители и практикуващите лесовъди и горски предприемачи, профсъюзни организации от сектора, неправителствени екологични организации, представители на държавната горска администрация и Световната банка.

В рамките на работната среща всички експерти и консултанти по проекта представиха обстойни анализи, европейски модели и практики, предложения и препоръки относно предстоящата реформа в горския сектор.

В рамките на дейността „Подпомагане формирането на държавните структури” Джон Мъррей и Иван Палигоров представиха предложения за стандартни оперативни процедури и дейност на държавните предприятия; предложения, свързани с изготвянето на проект на наредба за ползване и методи за продажбата на дървесина; бизнес-модел за обезпечаване жизнеспособността на държавните предприятия през първите 6 месеца от тяхното създаване и препоръки относно ползването и продажбата на недървесни горски продукти.

В рамките на дейността „Международен  анализ на предложенията за правни изменения” Петер Хербст и Милена Личева представиха резултатите от направените анализи, включващи определяне на всички слабости, пропуски в предложеното законодателство и потенциалните конфликти с международни и/или национални актове, както и предложения за съответните възможни решения и правни препоръки по предложенията за подзаконова нормативна уредба.

В рамките на дейността „Институционален съвет” Хенри Филипс и Николай Йонов представиха основните инструменти, осигуряващи прозрачност и намаляващи до минимум корупционните практики в сектора; рисковете, свързани с потенциални различия при заинтересованите страни в сектора и предложи съответните мерки, премахващи или смекчаващи тези рискове и предложения за техники и инструменти за функционирането на държавните предприятия и за улесняване на диалога между заинтересованите страни.

След представянето на предложенията се състоя дискусия, на която открито бяха поставени и изяснени всички въпроси, свързани с предстоящата реформа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.