1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Пазарджишко започва мониторинг на кафявата мечка

В Пазарджишко започва мониторинг на кафявата мечка

По време на преброяването ще бъдат проучени и маркирани 49 маршрута

В Родопската част на Пазарджишко започва мониторинг на кафявата мечка. Това съобщи за радио „Фокус" Кирил Методиев, експерт в РИОСВ-Пазарджик. Проучването се организира от Изпълнителната агенция на Министерството на околната среда и водите съвместно с Министерството на земеделието и храните. За разлика от миналата година, когато беше в Смолянско, тази година мониторингът ще е в Пазарджишко и Пловдивско.

По време на преброяването ще бъдат проучени и маркирани 49 маршрута на територията на 15 горски и ловни стопанства в Родопите. В преброяването ще се включат 100 души. Половината от тях са служители на екоминистерството, неправителствени организации и доброволци, а останалите са служители на горските и ловните стопанства. По време на обходите ще се търсят следи, които се измерват, ще се събират ДНК материали от животните. Целта е да се установи реалната численост на кафявата мечка в района. Данните ще допълнят резултатите от миналогодишния мониторинг и така ще има по-голяма яснота за популацията на мечките в Родопите.

На територията на Пазарджишка област няма сигнали за нападения на мечки над хора и животни, затова и не се е налагало да правим разяснителна кампания сред хората, каквато правиха колегите ни от Смолян, добави Методиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.