1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Природонаучния музей в Белоградчик има над 3 000 експоната

В Природонаучния музей в Белоградчик има над 3 000 експоната

Един от видовете, който липсва на музея, е рисът

Над 3 000 експоната има в Природонаучния музей в Белоградчик, каза за радио “Фокус” уредникът Тодор Тодоров. Последният впечатляващ експонат е белоглав лешояд, който е постъпил в музея през 2009 годин. Птицата е открита мъртва от служителители на електроразпределителното дружество, които я предават в музея.

Много са причините през последните години да няма нови попълнения, но една от най-важните е, че експонати вече не се добиват преднамерено, каза Тодоров и уточни, че преди години животните са отстрелвани, препарирани са и са слагани в музея. Сега в него попадат само мъртви екземпляри.

"Белоглавият лешояд е много интересен експонат, тъй като е изчезнал като вид през миналия век. Запазила се е само една двойка в Родопите. Сега четири големи неправителствени организации внасят екземпляри от Испания и ги разселват", разказа Тодоров.

Експозицията на природонаучния музей в Белоградчик обхваща видовото разнообразие на Северозападна България. Един от видовете, който липсва на музея, е рисът. Той се води за изчезнал в България, но напоследък се появява, каза Тодоров и уточни, че екземпляри навлизат от Сърбия по цялата западна граница. В Кюстендилско природозащитници дори са успели да снимат рис, а в Белоградчишко засега само е наблюдаван.

„Ако до нас стигне екземпляр, ще се погрижим да влезе в експозицията, колкото и да струва”, коментира уредникът. Поддръжката на експозицията на Природонаучния музей не е евтина, но на този етап няма проблем с осигуряването на необходимите средства. За съхраняването на експонатите се използват различни химикали. Има интерес към музея, въпреки че напоследък туристите понамаляха по икономически причини, каза Тодоров.

Той поясни, че най-голям интерес проявят децата, но възрастни също се спирт с любопитство пред витрините. Трудно е да се наблюдават животните в природата, затова съществуват такива музей, каза уредникът и уточни, че посетителите получават и информация за отделните видове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.