1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Смолян стартира кампания за спасяването на Роженската обсерватория

В Смолян стартира кампания за спасяването на Роженската обсерватория

За да бъде запазена, са нужни 250 000 лева

Кампания за набиране на средства за спасяването на Роженската обсерватория стартира в Смолян. Група във фейсбук също призовава всички българи да не се допуска затварянето й. За да бъде запазена, са нужни 250 000 лева. Защитниците на обсерваторията настояват тя да бъде обявена за обект с национално значение и да получава целево финансиране.

„Ситуацията в момента е идиотска, цялата наука е поставена на колене“, заяви доц. Димитър Колев от института по астрономия към БАН във връзка с патовата  ситуация с обсерваторията на връх Рожен, цитиран от Дарик радио. Той добави, че крайно време е да се приеме закон за националните институции, защото те са лицето на държавата и трябва да има специфично отношение към тях. Доц. Колев добави, че всяка година ситуацията се повтаря и нещата опират до финансите - съкращаване на субсидиите за БАН, а оттам и невъзможността да се осигури нормалното функциониране на обсерваторията, която е най-големият астрономически комплекс в Югоизточна Европа. До края на месеца "Рожен" ще спре работа заради липса на средства за оцеляването й. 

Положението е толкова тежко, че комплексът не може да си плати и сметката за ток за октомври. Учените са получили половината от заплатите си за октомври. Телескопите и цялото техническо оборудване ще бъдат консервирани, но не се знае какво ще се случи впоследствие.

„Тук при нас, на 1750 м, през зимата достига до минус 25 градуса, а тази апаратура, която е толкова скъпа,  изисква в помещенията да се поддържат 20 градуса, защото в противен случай се поврежда“, обясни доц. Колев.  Той посочи, че такова нещо не се е случвало никога, и подчерта значението на обсерваторията за българската наука.

В началото на миналата седмицата финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков каза в Смолян, че държавата няма да спонсорира допълнително обсерваторията. Той заяви, че БАН е независима институция със свой бюджет, който трябва да разпределя, и може да финансира приоритетно по-добре работещите си звена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.