1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възможни са финансови корекции по ОП "Околна среда" 2014 - 2020 г.

Възможни са финансови корекции по ОП "Околна среда" 2014 - 2020 г.

Парите по нея бяха спрени през ноември миналата година заради допуснати нарушения

През следващия период на Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г. е възможно да има финансови корекции не само на ниво отделни проекти, а и на ниво програма, ако не бъдат изпълнени определените цели и рамка на програмата. Това стана ясно от думите на Светла Иванова, експерт в Дирекция "Кохезионна политика за околна среда" към Министерство на околната среда и водите. Идеята звучи логично на фона на тежката ситуация, в която изпадна ОПОС, след като парите по нея бяха спрени през ноември миналата година заради допуснати нарушения от страна на общините при провеждане на търговете.

Сега екоминистерството има срок до средата на април да представи адекватно решение на проблема с контрола и нарушенията на обществени поръчки. В противен случай спрените плащания, които към момента възлизат на 192 млн. евро, ще бъдат замразени. Тъй като тези средства в момента се покриват от националния бюджет, това ще означава товар за него поне още няколко месеца, ако не и повече. Трябва да бъде изчислена и финансовата корекция, която ще бъде или на цялата програма, или на индивидуални проекти, пише "Капитал Daily".

Нещо ново

Иванова представи как ще изглежда оперативната програма през следващия и период и кои ще бъдат приоритетите й, известни към момента. В процеса на договаряне на новата програма вече стана ясно, че от Европейската комисия са поискали от страната да бъде предвидено финансиране на някои мерки, свързани с намаляването на риска. Фокус е рискът от наводнения, като програмата ще финансира Национален център за управление на водите в реално време. Приоритет за Брюксел е и опазване чистота на въздуха чрез изграждане на системи за намаляване на фините прахови частици от битовото отопление и автомобилите. Оперативната програма е насочена само към битовите проблеми, т.е. не се предвиждат средства за топлоелектрическите централи. Вече стана известно, че през следващия програмен период от Брюксел искат да се постави фокус и върху зоните по Натура 2000.

Проектите не бива да са самоцел

В сферата на водите приоритет остават пречиствателните станции за отпадни води за агломерациите над 10 хил. еквивалент жители, тъй като от Европейската комисия не искат инвестиции на парче, а постигането на определени цели. Агломерациите между 2 и 10 хил. еквивалент жители пък ще могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони. При водите все още не ясно кои точно ще бъдат бенефициентите, т.е. как общините ще успеят да предадат щафетата на ВиК асоциациите и ВиК операторите. Или бенефициентите ще зависят от това с какви темпове върви реформата във Вик сектора, за която се говори от години.

Колкото до отпадъците, на тях вече ще трябва да се гледа по-скоро като на управление на ресурс. Или ще има средства за съоръженията, които подпомагат третирането на отпадъците, преди те да стигнат до крайната фаза - депото. Както вече стана известно, пари няма да има през следващия програмен период за регионални депа, а за инсталациите към тях. Бенефициенти по програмата ще бъдат както общините, така и юридически лица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.