1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВЕИ централите вече плащат таксата от 20% върху приходите им

ВЕИ централите вече плащат таксата от 20% върху приходите им

Предстои КС да отсъди дали таксата е конституционосъобразна

Вятърните и слънчевите електроцентрали вече плащат таксата от 20% върху приходите им, съобщава в днешния си брой вестник "Капитал Дейли".

Таксата влезе в сила от 1 януари тази година, но разпределителните компании, към чиито мрежи са свързани зелените централи, са прихванали дължимото за екоенергия през първия месец на годината. Парите трябва да бъдат внасяни в държавния бюджет и отчитани на тримесечие в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Това може да създаде поредния заплетен казус, тъй като предстои Конституционният съд (КС) да отсъди дали таксата е конституционосъобразна. Така може да се наложи държавата да връща събраните постъпления, защото такъв казус вече съществува. Подобна мярка – временните цени за мрежов достъп, въведени през 2012 г. от ДКЕВР, вече бяха отменени от Върховния административен съд (ВАС).

Компаниите за електроснабдяване вече таксуват соларните и вятърните централи. През януари дружеството EVN е удържало 2.694 млн. лв. от плащанията за закупена енергия от ВЕИ централите, а при "Енерго-про" прихванатата сума е малко над 2 млн. лева, сочи проверка на "Капитал Дейли". В мрежата на EVN в Югоизточна България са концентрирани повечето фотоволтаични паркове, а в тази на "Енерго-про" в Североизточна България са основните вятърни мощности.

Не е ясно колко пари са прихванати от НЕК, тъй като плащанията от тази компания към производителите се бавят с месеци, коментира председателят на фотоволтаичната асоциация Меглена Русенова.

Според последните законови поправки в месеците с по-голямо производство влизат в сила ограниченията по брой часове, за които се плаща преференциална тарифа (при фиксираните фотоволтаични централи максимум 1300 часа годишно). Над този лимит цената е тази, по която работи общественият доставчик (т.е. по-ниска), но според закона таксата от 20% се изчислява според преференциалните цени. Така по думите на Русенова екоцентралите ще трябва да плащат 20% такса върху приход, който не са получили. За всяко тримесечие доставчиците на ток трябва да отчетат пред ДКЕВР постъпленията от таксата. Първите обобщени данни трябва да бъдат представени до 15 април. Това е и срокът за прехвърляне на средствата в държавния бюджет.

През декември парламентът изненадващо въведе таксата в преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета през 2014 г. Идеята формално дойде от "Атака", но бързо беше подкрепена от БСП и ДПС. Управляващите не представиха обосновка защо таксата е точно 20%. Очакванията са с нея да се наберат около 150 - 160 млн. лв. годишно. В окончателния вариант на законовите текстове парите бяха вкарани като приходи от административни такси в бюджета на ДКЕВР. Скритият замисъл обаче е да се налеят в задлъжнялата Национална електрическа компания (НЕК). По този въпрос в момента умува работна група от представители на Министерството на финансите и енергийния регулатор.

Президентът Росен Плевнелиев сезира КС с искане за отмяна на таксата. Мотивите му, както и тези на инвеститорите, са, че мярката е дискриминационна, тъй като се прилага само за фотоволтаични и вятърни инсталации, но не и например за такива на биомаса или водна енергия. Освен това облагането има ретроактивно действие, защото засяга инвестиции, осъществени далеч преди таксата, и така поставя под въпрос рентабилността им. На 30 януари КС допусна за разглеждане по същество иска на държавния глава.

 

Етикети такса, ВЕИ, ДКЕВР, НЕК
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.