1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Видове-нашественици заплашват екосистемите

Видове-нашественици заплашват екосистемите

Благодарение на своята мобилност птиците и насекомите се адаптират най-бързо към новата среда

Чужди животински и растителни нашественици могат да изместят местните биологични видове, пише „Ройтерс”. Според ново проучване, този проблем струва на Европа 12 млрд. евро. Проучването сравнява въздействието на „видовете-нашественици” като американския плевел „Амброзия”, канадските гъски или японските елени в 28 европейски страни.

Учените установяват, че понякога може да минат десетилетия преди да се разбере кои чужди видове ще имат отрицателен ефект върху екосистемата. Оказва се, че изучаването на видовете, пристигнали в 1900 година, е по-добър показател за сегашните проблеми, отколкото на дошлите в 2000 година. „Разликата във времето между причината и следствието означава, че семената на бъдещите проблеми с чужди видове са вече посети”, се твърди в изследването.

Благодарение на своята мобилност птиците и насекомите се адаптират най-бързо към новата среда. Другите видове се нуждаят от повече време докато числеността им се увеличи достатъчно, за да започнат инвазия.

Един от най-агресивните видове, пристигнали в Европа през 19-ти век, е амброзията – плевел, чийто цветен прашец предизвиква силни алергични реакции у хората и у някои животни, като конете.

Нарастването на търговията и транспортните връзки през 20-ти и 21-ви век означава, че проблемът тепърва ще се задълбочава, ако не се затегне контролът върху стоковите потоци и превозните средства. Проучването също така препоръчва да се контролират животинските и растителните видове, които до този момент не са причинили щети, но за които е известно, че са били агресивни в други екосистеми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.