1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Влажните зони на Китай са се свили с почти 9% от 2003 г. насам

Влажните зони на Китай са се свили с почти 9% от 2003 г. насам

Водата се очертава като основен проблем

Влажните зони на Китай са се свили с почти 9% от 2003 г. насам, съобщиха от горската служба на страната. Това задълбочава проблема с недостига на вода в страната, където производството на храна, продукция и енергия и без друго вече са под натиск от недостига на вода.

Китай е дом на повече от една пета от населението на света, но разполага с едва 6% от сладководните ресурси на планетата. Затова големи части от народа, особено в северната част, са изправени пред тежка водна криза, пише greentech.bg.

От 2003 г. насам са изчезнали влажни зони с обща площ около 340 000 кв. км – това е територия, по-голяма от площта на Холандия. „Разследването показва, че Китай е изправен пред различни проблеми, свързани със защитата на влажните зони,“ заяви Джан Йонгли, заместник-директор на горското стопанство на Китай, на пресконференция. По думите му вратички в законите застрашат допълнително свиващите се влажните зони.

Загубените влажни зони са превърнати в земеделски земи, погълнати от големи инфраструктурни проекти или разрушени от изменението на климата, заяви представителят на горското стопанство.

Водата се очертава като основен проблем в Китай. Нейният недостиг застрашава икономическия растеж и социалната стабилност. Страната  е заделила 660 милиарда щатски долара за проекти за повишаване на достъпността на водата за това десетилетие.

Освен това близо 70 на сто от производството на енергия в страната зависи от водата – интензивните въглищни електроцентрали. Въпреки усилените инвестиции в различни алтернативи, използването на вода в енергетиката се очаква да нараства с 2-3% процента годишно за следващите пет години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.