1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Втори протест в три града срещу унищожаването на Пирин, Витоша и Рила

Втори протест в три града срещу унищожаването на Пирин, Витоша и Рила

Природозащитниците припомнят, че има голяма опасност да загубим емблематични защитени територии на България

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани свикват втори протест срещу унищожаването на националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша в София, Пловдив и Русе в четвъртък, 26 ноември 2015 г.

В София природозащитници ще започнат да се събират пред Министерство на околната среда и водите на ул. „Княгиня Мария-Луиза“ 22 още от 16,30 ч., за да покажат символично как обществото губи търпение от бездействието на екоминистерството и правителството за бъдещето на Пирин, Витоша и Рила и за необходимостта да бъдат върнати за преразглеждане подготвяните нови планове за управление на националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша.

Най-голямото събиране на хора пред екоминистерството е планирано след края на работния ден в 18,30 ч., като ще има и общо протестно шествие на всички участници.

В Пловдив гражданите се събират на Копчетата от 18,30 ч.

В Русе природозащитниците ще протестират пред Съдебната палата от 17 ч.

Във Варна протестът се отлага по препоръка на полицията заради терористичните актове в Париж.

Коалицията „За да остане природа в България“ изпрати миналата седмица отворено писмо до премиера Бойко Борисов с копие до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и главния прокурор Сотир Цацаров, в което се настоява да се вземат спешни мерки за националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша. Природозащитниците припомнят, че има голяма опасност да загубим емблематични защитени територии на България.

В Природен парк Витоша незаконно се разораха площи, залесени от доброволци с фиданки, купени по Оперативна програма Околна среда.  Тези площи учудващо съвпадат с план за разширение на ски съоръженията около Алеко, отменен от Върховния административен съд и Министерство на околната среда и водите.

В Национален парк Пирин се строи лифт извън концесионния договор за ски зона Банско и извън плана за управление на парка, с което една офшорна компания, която не е концесионер, е напът да придобие вещни права во веки веков в изключителна държавна собственост.

Проектите на плановете за управление на националните паркове Пирин, Рила и Природен парк Витоша и режимите, които предвиждат, поставят под заплаха бъдещето на трите защитени територии. Адекватна реакция от институциите, отговорни за тяхното опазване, липсва.

Природозащитниците припомнят, че са изпълнили всички законови действия, и са изразили експертните си мнения по управлението на най-ценната защитена природа на България като сигнали, работни срещи, писма и становища до институциите, както и са призовали към действия тези, които са пряко отговорни. Стотици граждани също са изпратили становища за проектите на планове за управление.

Природозащитниците настояват и за спешна среща за спасяването на последните кътчета незастроена и запазена природа в България.  Те очакват ясни гаранции, че ще се провежда политика на отговорно отношение към природното наследство и перспективите за развитието на качествен туристически продукт, основан на едно автентично природно и културно наследство и събудени за предприемачество местни общности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.