1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ядрените проблеми на Япония внесоха смут на енергийните пазари

Ядрените проблеми на Япония внесоха смут на енергийните пазари

Цените на две от основните енергийни ресурси – природният газ и въглищата, се повишиха рязко от петък насам

Пазарите за енергийни суровини и търговия с въглеродни емисии изпаднаха в паника, след като се засили заплахата от изтичане на радиация в японската АЕЦ "Фукушима". Допълнително напрежение беше добавено и след решението на Германия да спре дейността на седем от своите по-стари атомни централи, коментира "Файненшъл таймс".

Цените на две от основните енергийни ресурси – природният газ и въглищата, се повишиха рязко от петък насам. От петък насам цената на въглищата с доставка през април се е повишила с 10.8% до две и половина годишен връх от 134 долара за тон, докато цената на природния газ в Европа  е нараснала с 13.4%. Доставките за електричество за Германия за следващия месец се увеличи с 24% до най-високите нива от ноември 2008 г. насам.

Пазарът с квоти за въглеродни емисии също отчете повишение поради очаквания, че енергийни компании като германските RWE и Eon ще трябва да използват повече традиционни горива, които изхвърлят повече вредни емисии във въздуха. От петък цената на квотите за въглеродни емисии в Европейския съюз се е повишила с над 10% до 17.76 евро за метричен тон, което е 27-месечен връх.

Втечненият природен газ е най-добрият заместител на атомните електроцентрали в Япония в краткосрочен план. Високата му цена прави въглищата по-конкурентни в другите страни, коментира "Файненшъл таймс".

Тиери Бро, анализатор в Societe Generale в Париж, очаква да има "нов глад за газ" в Европа, след като правителствата изоставят плановете си за увеличение на ядрените мощности. "Един такъв обратен завой почти сигурно ще изстреля допълнително цените на природния газ в Европа", заяви той.

Суровината, която поевтинява при създалата се ситуация, е уранът. От петък насам неговата цена е намаляла с 25%, след като инвеститорите започват да губят интерес към ядреното гориво.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.