1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За сеч около река Бедечка алармират природозащитници

За сеч около река Бедечка алармират природозащитници

Това съобщават от Гражданската инициатива за съхраняване на парк "Бедечка"

Сеч е започнала по река Бедечка в района на ресторант "Лешника" край северния вход на Стара Загора, съобщават от Гражданската инициатива за съхраняване на парк "Бедечка".

Възможното обяснение е прочистване на речното корито. Сечта обаче видимо е била поголовна и включва пораснали дървета и важни дървесни видове. В същото време проверка на място преди дни показа, че боклуците остават непочистени, а отсечените храсти са събрани на купчини и не са изнесени.

Районът северно от езерото "Загорка" в Стара Загора е засегнат от реституционни претенции. Опасенията са, че започва "прочистване" на мястото от растителност – в услуга на нечии имотни апетити. Вероятно на това се дължи и зловещият вид, който е получила сградата на доскорошния ресторант "Лешника". Атрактивното до неотдавна заведение днес е изтърбушено. Ценните резбовани елементи на интериора са окончателно погубени – без никаква толерантност към авторите им. Районът на ресторанта е отдавна прицел на реститути. От крайградска зона за отдих, това място се превръща постепенно в заден двор на града, коментират старозагорци.

Заплахата за Бедечка пък става двойна – южната част на парк "Бедечка" бе определена за застрояване. Подобни намерения явно вече са в сила и за района северно от езерото "Загорка". Още от времето на легендарния кмет на Стара Загора Йордан Капсамунов районът северно от езерото е мислен като зона за озеленяване и за развлечения. Непоследователната политика на поредица общински ръководства обаче засега обрича на мизерен вид северния вход на града.

В същото време старозагорци вече протестират срещу готвеното застрояване на две трети от парк "Бедечка". Протестно почистване парка в началото на месеца се натъкна на блокада от страна на собственици на реституирани терени в парка, които сложиха табели "Частна собственост" и пречиха на почистването на силно замърсения район.

По-рано през годината пък български учени от престижни западни университети написаха отворено писмо до различни институции за запазване на парка. Писмото може да бъде подписано като електронна петиция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.