1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Забрана грози изграждането на ВЕИ в зони по "Натура 2000"

Забрана грози изграждането на ВЕИ в зони по "Натура 2000"

Изсичането на гори за вятърни централи също трябва да се ограничи

Да се забрани изграждането на "зелени централи", особено с вятърни генератори, в различните защитени зони от "Натура 2000". Това предлагат консултантите, изготвили докладите по екооценка на Националния екшън план за ВЕИ и оценката му за съвместимост с европейската природозащитна мрежа. Аргументът за предложението е натрупаният до момента негативен ефект върху дивата природа и очакваните нови инсталации със стотици мегавати мощност.

Днес в министерството на икономиката консултантите представиха документите, с които трябва да се смекчи отрицателното влияние на екоцентралите върху околната среда.

Заради увреждането на ландшафта и унищожаването на местообитания, диви животни и растения екипът от учени, изработил оценката за съвместимост с "Натура 2000", предлага да се въведе забрана за нови ВЕИ инсталации в защитени зони по директивата за местообитанията. Изсичането на гори за вятърни централи също трябва да се ограничи, предлагат от консултантската компания "Поввик", написала доклада по екооценка на ВЕИ плана.

Орнитологът Ирина Матеева подчерта нуждата да се спре поставянето на нови ветрогенератори и свързващата ги електрическа мрежа в зоните по директивата за птиците в Добруджа и Източните Родопи. Досега значителен негативен ефект от фотоволтаични централи бил установен в зоните Сакар и Дервентски възвишения, стана ясно от думите на експерта.

Териториите по двете европейски директиви заедно образуват екомрежата "Натура 2000". В България има 228 зони по директивата за хабитатите и 114 по директивата за птиците, макар и не всички да са обявени официално от министъра на околната среда. "В 80 от зоните има поне един проект на ВЕИ, в повечето случаи има комбинация от няколко", посочи Матеева.

Затова може да се стигне и до премахване на вятърните турбини, издигнати в защитените територии от началото на 2007 г. насам. Според изнесените данни в момента в зоните за опазване на хабитатите работят или са планирани 631 вятърни генератора, основно в Калиакра, Сакар и около Айтос. В зоните за птиците пуснатите в експлоатация и заявени перки са 2856, като близо 60% от тях са в Добруджа.

От Асоциацията на производителите на екологична енергия разкритикуваха поставянето на работещите и планираните инсталации под един знаменател. "Ограниченията изглеждат шокиращи, но министерството на икономиката например не може да каже къде ще се инвестира след 10 години. Ако някой може да каже, тогава няма да има нужда от общи забрани. Там, където съществува неяснота, се прилага превантивният принцип", разясни предложенията Добрин Добринов от сдружение "Зелени Балкани".

"Предложението за разрушаване на ветрогенератори е нереално", смята Костадинка Тодорова от Българската асоциация за устойчива енергия. По думите й дори екооценката на енергийната стратегия на България е доста по-щадяща, а "там говорим и за конвенционални източници".

"Каква е ползата да имаме защитени територии, когато в тях има инвестиции. Очевидно е, че това противоречие трябва да бъде решено", обобщи зам.-министърът на енергетиката Марий Косев.

Европейската комисия следи за спазването на екоограниченията в "Натура 2000". Заради струпването на вятърни паркове в Калиакра Брюксел започна наказателна процедура срещу България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.