1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заплахи за българската гора с миналите на второ четене в парламента лобистки промени в Закона за горите

Заплахи за българската гора с миналите на второ четене в парламента лобистки промени в Закона за горите

Снимка:

Коалиция „За да остане природа в България“ алармира за нарушения във философията на законодателния процес у нас

За проблемите и последствията за горите след приетите на 28 март т.г. на второ четене в Парламентарната комисия по земеделие и гори поправки на Закона за горите алармираха на специална пресконференция представители на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Своята професионална и гражданска позиция в защита на българската гора и природа аргументираха Андрей Ралев от „Сдружение за дива природа Балкани“, Тома Белев – вече бивш директор на Природен парк „Витоша“ и настоящ представител на „Зелени Балкани“, Свилен Овчаров от „Зелените адвокати“, Катерина Раковска от WWF- България, Димитър Джоков от коалиция “Да спасим горското предприемачество”, Мария Маринкова – секретар на дружеството на дълвопреработвателите в Батак, Петър Кърджилов - гражданска група „За Витоша“.

Те акцентираха върху няколко грандиозни последствия от налаганите лобистки промени в Закона за горите, който преди всичко е призван да опази и съхрани българската гора, а не да бъде в услуга на бизнеса на определени личности и фирми. Безспокойството на природозащитниците и гражданските групи беше свързано с безконтролното застрояване на горски територии със съоръжения, като терените на хартия ще се водят гори съгласно строителството по Закона за устройство на териториите.

Природозащитниците алармираха и за безконтролно изсичане на частни малки имоти до 2 ха. Така някои от промените са по-страшни и от вече приетите от земеделската парламентарна комисия на първо четене изменения. В закона се връща текст, който още преди години е отпаднал и, според който се дава възможност горите до 2 ха да се ползват без горскостопански програми.

"Благодарение на такъв текст се изсякоха до голо почти всички частни гори из равнинните области на страната и в Стара планина, посочиха еколозите. Тази възможност съществуваше по стария Закон за горите – собственици на горски имоти до 2 ха можеха да секат без план или програма. Резултатите могат да се видят в равнинните гори и в Стара планина от Луковит до Варна", припомниха природозащитниците.

Целия материал за провелата се пресконференция по повод приетите на второ четене поправки в Закона за горите четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.