1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заповед за пожароопасния сезон издаде кметът на Стралджа

Заповед за пожароопасния сезон издаде кметът на Стралджа

Председателите на земеделските кооперации трябва да актуализират списъците на групите за гасене на пожари

До края на месец май кметовете и кметските наместници от община Стралджа, както и председателите на земеделските кооперации трябва да актуализират списъците на групите за гасене на пожари в населени места, полски имоти и горите. Ще последва занятие със сформираните групи за гасене на пожарите, уточнява заповед на кмета Митко Андонов, предаде Дарик радио.

Пожароопасният сезон в горските територии на община Стралджа обхваща времето от 1 май до 30 октомври. През това време се забранява  паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние не по-малко от 100 м от границите на горските територии. Заповедта е достояние на кметовете и кметските наместници, полицията, службата за противопожарна безопасност, ВиК, електроснабдяване, председателите на кооперациите и Ловно-рибарския съюз. Това са хората, които имат за задача да проверят състоянието на всички противопожарни хидранти, водоеми и противопожарни депа, като се предприемат и мерки за възстановяване на възникнали неизправности.  В заповедта се посочва, че изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за това места – контейнери за смет и сметища.

Със започване на жътвата  да се извърши качествено разжънване, изнасяне на сламата и разораване на противопожарните ивици, които трябва да бъдат широки най-малко 6 м.

Стриктно да се спазва  законоворегламентираната забрана за изгаряне на стърнищата и други растителни остатъци в земеделските земи, се посочва още в заповедта на кмета Андонов. Физическите лица преминаващи или пребиваващи в горски територии да спазват правилата за пожарна безопасност.

Ръководителите на сдруженията на ловците, риболовците и туристите да инструктират членовете си за правилата за пожарна безопасност. Органите на противопожарната безопасност и защита на населението и териториалните  структури на изпълнителната агенция по горите ще спират дейности или експлоатация на машини и съоръжения в горските територии, които не отговарят на изискванията  на пожарната безопасност или създават опасност за възникване на пожари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.