1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заради ветропарковете край Калиакра Брюксел изпраща България на съд

Заради ветропарковете край Калиакра Брюксел изпраща България на съд

Процедурата ще е първата от общо 14 наказателни в областта на околната среда

Европейската комисия изправя България пред Съда на Европейския съюз за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания и видове от голямо значение. Делото се отнася до района на Калиакра, който е миграционен път и място за почивка на силно застрашени биологични видове, като в този район е издадено разрешение за изграждане на голям брой вятърни турбини и други съоръжения, без да е извършена адекватна оценка на тяхното въздействие върху околната среда.

Въпреки че България се ангажира да увеличи защитата на редките биологични видове и местообитания в региона, изглежда, се случва точно обратното. По тази причина по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник Еврокомисията предявява пред Съда на ЕС иск срещу България, предаде пресслужбата на институцията.

Заради одобрените ветропаркове в защитената от екомрежата "Натура 2000" местност Калиакра наказателната процедура на Европейската комисия срещу България ще влезе в съдебна фаза. Това обяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова при отчета на стоте дни в края на септември.

По думите ѝ процедурата ще е първата от общо 14 наказателни в областта на околната среда, която ще стигне до Съда на ЕС и евентуално ще доведе до санкции за страната, уточни министърът.

През март тази година подробна инспекция, направена от екоексперти, показа, че между 5 и 8% е унищоженото биоразнообразие в Калиакра. Учените тогава изразиха притеснения, защото 6 години след обявяване на зоната теренните изследвания показват сериозни промени в ландшафта.

Според директивите на ЕС за птиците и местообитанията всеки проект, който би могъл да има значително отрицателно въздействие върху райони, влизащи в защитени зони по "Натура 2000", трябва предварително да бъде подложен на оценка преди одобрението му. Успоредно с това Директивата за оценка на въздействието върху околната среда има за цел да осигури провеждането на адекватна оценка на всеки проект, който би могъл да има значително въздействие върху околната среда преди неговото одобряване.

България е разрешила голям брой икономически дейности в района без подходяща оценка на въздействието върху околната среда. Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекта са получили разрешение без адекватна оценка на въздействието им върху уникалните местообитания и видове в Калиакра, както и върху хилядите птици и прилепи, които прелитат над района всяка година по пътя им към Африка и обратно.

До 100% от световната популация на най-застрашения вид гъски – червеногушата гъска – прекарва зимните месеци в няколко района в Калиакра и около нея. Не е отчетен кумулативният ефект от разрешените проекти, въпреки че това се изисква по директивите за птиците, за местообитанията и за оценката на въздействието върху околната среда.

През юни 2012 г. Еврокомисията изпрати мотивирано становище по този въпрос. България е предприела значителни законодателни и административни стъпки през последната година за ограничаване на щетите и за предотвратяване изграждането на допълнителни съоръжения, които биха могли да засегнат района.

Въпреки това редки и уникални приоритетни местообитания и видове са били засегнати от голям брой проекти за вятърни турбини и други съоръжения, които са или без оценка на въздействието върху околната среда, или направената оценка е била неадекватна.

"Следователно България не е изпълнила едно от най-важните изисквания по Директивата на ЕС за местообитанията, с което държавите членки се задължават да предприемат подходящи мерки за предотвратяване на влошаването на състоянието на местообитанията и обезпокояването на видовете, за които са определени териториите по "Натура 2000", и за компенсиране на всички възникнали щети", отбелязва Еврокомисията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.