1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Застрашава ни санкция от 2 млрд. лв. заради заменените гори, алармираха еколози

Застрашава ни санкция от 2 млрд. лв. заради заменените гори, алармираха еколози

Снимка:

Новият законопроект за държавната помощ не дава решение на проблема

Асоциация на парковете в България организира дискусия за бъдещето на заменените гори в страната ни в контекста на очакваното решение на ЕК дали станалите от доста време скандални замени представляват нерегламентирана държавна помощ. Еколозите акцентираха върху голямото обществено значение на проблема с цел оценка на възможностите за изход от него, правните условия и политическата воля за бъдещи действия по казуса. В дискусията участваха Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, Свилен Овчаров от групата „Зелените адвокати“, Александър Дунчев  от WWF-България.

От партията „Зелените“ обявиха, че за замените на гори, което стана у нас в периода 2007- 2009 година, Европейската комисия ще се произнесе като за нерегламентирана държавна помощ и ще поиска държавата ни да посочи мерки, с които да си върне тази помощ или да плати санкция за нея. Свилен Овчаров от групата „Зелените адвокати“ обясни, че става въпрос за 147 сделки, при които част от горите вече са препродадени или ипотекирани на многократно завишени цени. Фрапиращи примери за заменени гори, получени на цена, напримерно от два лева на квадратен метър, ипотекирани в банки или преподадени на цена от двеста лева на квадратен метър, обявиха природозащитниците.

Новият законопроект за държавната помощ не дава решение на проблема, е позицията на Тома Белев. По думите му, изходът е в спирането на разпоредителните сделки. Защото както се изрази той: „заменка, която е заменена за десет лева, след това е препродадена за 50 лева, а след това е препродадена за хиляда лева. Регламентът в момента казва „Да, този, който е получил помощта, трябва да я върне“. Само че този, който е получил помощта, той вече не съществува. Той е препродал имуществото си на бащината си фирма или на друга собствена фирма, след това тя е препродадена на трета фирма и всъщност това, което нашият закон не регламентира e, че следващите фирми трябва да доплатят своята част от държавна помощ.“

Въпреки поканата нито една от институциите не се яви на дискусията, организирана от коалиция „За да остане природа в България“. Еколозите обясниха мълчанието им и с уволнението на директора на парк „Странджа“ инж. Стефан Златаров, който е известен противник на застрояването на Черноморското крайбрежие и заемаше длъжността без политическо назначение. Златаров беше отстранен седмица след като Върховният административен съд остави в сила скандалния Общ устройствен план на община Царево.

автор: Мариела Илиева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.