1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Затоплянето на климата може да доведе до разконсервиране на погребите за едър рогат добитък

Затоплянето на климата може да доведе до разконсервиране на погребите за едър рогат добитък

Снимка:

Климатичните аномалии, които засягат териториите на вечно замръзналата земя, увеличават заплахата от възникване на огнища на антракс

Глобалните климатични промени представляват заплаха за повторно разконсервиране на погребите със заразени с антракс животни в Арктика и за появата на опасни нови огнища на инфекция, съобщи в сряда РИА Новости.

"Климатичните аномалии, които засягат териториите на вечно замръзналата земя, увеличават заплахата от възникване на огнища на антракс на местата, където са погребани животните и създават опаснот патогенът да бъде освободен в околната среда" - каза говорител на руското министерство на извънредните ситуации.

Антракс е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с треска, поражения на лимфната система и отравяне. Болестта протича като кожна инфекция, по-рядко чревна, белодробна и септична форма. Източник на инфекцията са домашните животни (говеда, овце, кози, камили, свине). Човек се заразява най-често по контактен път (при клане на животни и обработка на кожи и други подобни) и чрез консумиране на храна, заразена със спори, както и чрез водите, почвите, кожени изделия и т.н. Заразяване на човек от човек обикновено не се наблюдава.

По данни на федералната програма "Национална система от химическа и биологични сигурност на Руската федерация (2009-2013), на територията на Руската федерация съществуват повече от 100 хил. погреби на заразени с антракс животни. "От тези, според наличните данни, около 400 се намират в региона на Арктика" - уточни представител на Министерството на извънредните ситуации.

В същото време той припомни, че "способността на антраксните спори да се запазят в почвата за дълго време (над 50 години) увеличава риска от възникване на огнища на зараза.

Федералната целева програма "Национална система за химическа и биологична сигурност (2009-2013)" бе одобрена с постановление на руското правителство на 27-ми октомври 2008-ма. Целта на програмата е устойчиво намаляване до приемливо ниво на риска от излагане на опасни химични и биологични фактори на биосферата, техносферата и екологичните системи.

Цялостното финансиране от федералния бюджет е в размер на 28.74 млрд. рубли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.