1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заводът за биологични отпадъци край София ще може да генерира 13 000 т компост

Заводът за биологични отпадъци край София ще може да генерира 13 000 т компост

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда"

Заводът за препработка на зелени и биологични отпадъци край София ще може да генерира 13 000 т компост и 600 мегаватчаса на година при достигането на пълния си капацитет. Инсталацията е част от Интегрирана система за управление на отпадъците на столицата, финансирана от ОП “Околна среда 2007-2013 г.”

Откриването на завода се случи броени дни, след като Еврокомисията прати България при Съда на ЕО заради несправяне с незаконните депа за отпадъци. Инсталацията е част от Интегрираната система за управление на отпадъците на столицата, финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ Бенефициент по проекта е Столична община. Общата стойност на проекта е 346 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 291,5 млн. лв., пише greentech.bg.

Инсталациите за биологично третиране на зелени и биоотпадъци ще преработват биоразградими отпадъци от парковете и градините, хранителни и кухненски отпадъци. Получава са компост и биогаз, от които се произвежда електрическа и топлинна енергия.

След изграждането на софийското метро това е вторият мащабен проект, с който страната ни доказва, че заслужава доверието на Европейската комисия, посо1и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Инсталацията на практика завършва първата фаза на проекта за Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община. „Благодаря на нашите партньори от Европейската комисия, които ни повярваха и финансират безвъзмездно 85% от инсталацията за отпадъците на София“, каза още кметът Фандъкова.

Инсталацията за биологично третиране на площадка “Хан Богров” е част от проект № DIR 592113-1-9 „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на СО”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и заем от Европейска инвестиционна банка. Договорът за проектиране и строителство беше сключен на 5 юни 2012 г. с Обединение “Егерсман & Ко” на обща стойност над 46 млн. лв. Общата стойност на инсталацията, след завършване на строителството, е около 42 млн. лв. с ДДС.

Инсталацията за биологично третиране е предвидена да приема и обработва разделно събрани биоотпадъци от територията на Столична община. Съоръжението функционира като две отделни технологични линии за:

- зелени отпадъци с капацитет до 24 000 т/год.

- биоотпадъци от домакинствата и търговските обекти в гр. София с капацитет до 20 000 т/год.

Проектът е в съответствие с Националния стратегически план за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране, както и с изискванията на Наредбата за третиране на биоотпадъците и Наредбата за разделното събиране на биоотпадъците на МОСВ.

При достигане на максималния си капацитет през 2022 г. инсталацията ще произвежда около 13 000 тона компост, над 600 мегаватчаса/годишно електроенергия и около 30 тона амониев сулфат годишно. В зависимост от търсенето на пазара, продажбата на тези продукти ще компенсира част от разходите за поддръжка на инсталацията.

Съоръжението е единствено по рода си в България и след въвеждането му в експлоатация от началото на 2014г. Столична община разполага с необходимия капацитет да оползотворява биоотпадъците на града по един модерен и екологосъобразен начин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.