1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Зелената" енергия, произвеждана у нас, е конкурентоспособна за износ

"Зелената" енергия, произвеждана у нас, е конкурентоспособна за износ

От БФА заявиха, че очакват да видят правилата за търговия с енергия на свободния пазар

Държавата трябва да потърси възможност за изнасяне на "зелената" енергия в чужбина. За това призова Владимир Аличков от Българската фотоволтаична асоциация (БФА), цитиран от БТА. Аличков уточни, че според регламента на ЕК тази търговия трябва да бъде уредена чрез междудържавни договори от страна на правителството.

Полша и Великобритания са потенциални купувачи на "зелена" енергия, защото в двете страни процесът на развитие на енергия от ВЕИ е много забавен и те няма да могат да изпълнят поставените от ЕК цели за 20 процента дял на ВЕИ енергията до 2020 г., посочиха от БФА.

Коментирайки промените в Закона за енергетиката, които парламентът прие на второ четене в петък, Аличков заяви, че ВЕИ производителите са удовлетворени, че в промените са приложени препоръките на ЕК за стабилност по отношение на ВЕИ сектора.

Според данни на ЕК преференциалните цени за изкупуване на енергията от ВЕИ, особено на енергията от фотоволтаици, са едни от най-ниските в ЕС и това прави "зелената" енергия, произвеждана у нас, конкурентоспособна за износ, обясниха от БФА.

Среднопретеглената цена на мегаватчас енергия от фотоволтаици е около 490 лв., или 250 евро, а инвестиционните разходи са близо 350 евро за мегават инсталирана мощност, така че преференциалните цени са по-ниски от направените инвестиции, посочиха от асоциацията. Във всички други страни на ЕС цените на енергията от фотоволтаици са по-високи, и то по данни на ЕК, заяви Аличков.

От асоциацията заявиха, че очакват да видят правилата за търговия с енергия на свободния пазар, които трябва да бъдат разписани от ДКЕВР и че се надяват ВЕИ секторът да продължи да се развива, защото още не е достигната целта 20 процента от брутното потребление на енергия да е от ВЕИ.

В момента у нас има регистрирани 1640 фирми, които работят във ВЕИ сектора, каза Меглена Русинова от асоциацията. Със сегашните мощности българските фотоволтаици произвеждат около 3% от "зелената" енергия, а заедно с другите участници във ВЕИ сектора общото произведено количество "зелена" енергия е около 16% на годишна база. Това по никакъв начин не отговоря на твърдението, че страната ни е превишила отпусната й квота, обясни Русинова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.