1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Земеделското министерство е започнало процедурата по защита на наименованието "българско розово масло"

Земеделското министерство е започнало процедурата по защита на наименованието "българско розово масло"

Ако до месец няма възражения на национално ниво, заявлението ще бъде изпратено в Брюксел за разглеждане

Земеделското министерство е започнало процедурата по защита на наименованието "българско розово масло" на ниво ЕС. Инициативата за това е на сдружение на производители в Розовата долина и е за защитено географско указание.

Ако до месец няма възражения на национално ниво, заявлението ще бъде изпратено в Брюксел за разглеждане, съобщава "Капитал daily".

Идеята да се защити името "българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово. Ако защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район. За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от производството зависят от специфични условия в този регион.

В документите си производителите на розово масло твърдят, че отглежданата в този район "роза дамасцена" се влияе от климатичните и почвени особености на Розовата долина. В защитата още е описан и традиционен начин на производство на маслото. Производителите искат българското розово масло да може да се произвежда в райони в и около Казанлък, Павел баня, Карлово, Сопот, Стрелча, Клисура, Брацигово, Брегово, Твърдица, Чирпан и Стара Загора.

Вписването в европейския регистър на защитени наименования отнема години. След преминаването през етапа, който вече е започнал от Министерството на земеделието и ако няма възражения, които задължително трябва да се разгледат, заявлението отива в Брюксел. Там също се разглежда и се обявява процедура по обществено обсъждане. При нея обаче могат да подават възражения единствено организации от други страни членки. Отново ако има такива, те трябва да бъдат разгледани, а финалът на процедурата е самото фактическо записване на продукта в еврорегистъра и обнародването на решението в Официалния вестник на ЕС.

В европейския регистър на защитените наименования присъства само един продукт от България - горноряховски суджук. В момента месопреработватели са подали искания и за вписването на други изделия - филе "Елена", кайсерован врат "Тракия", роле "Трапезица" и два вида пастърма - обикновена и кайзер от говеждо и биволско месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.