1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Как фермерите могат да се възползват от AKIS?

Как фермерите могат да се възползват от AKIS?

Интервенциите по AKIS са три

 

Без знания и иновации, не може да се гради успешен аграрен бизнес. Това е голямата цел на системата AKIS. Тя е включена в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за програмния период 2023-2027 година. Представлява нов елемент, който е задължителен като регламент, който е описан в Стратегическия план. Интервенциите по AKIS са три – консултантски услуги и повишаване на консултантския капацитет, професионално обучение и придобиване на умения, подкрепа за оперативни групи в рамките на ЕПИ, посочи Милен Кръстев, началник на отдел в Дирекция „Развитие на селските райони“, МЗм.

Той обясни, че според ЕК иновация е нова идея, която се доказва като успешна в практиката.

„Това, което ние подпомагаме чрез Стратегическия план и в частност системата AKIS, са интерактивни иновации, в рамките на които група хора си сътрудничат помежду си и които са с взаимно допълващи се знания и умения. Те взимат заедно решение в хода на изпълнение на проекта, за да реализират крайната цел. Тези проекти представляват един своеобразен експеримент, за да се установи успешна ли е в крайна сметка иновацията или не.“

По думите му земеделските стопани са основната заинтересована страна да се случат тези проекти, които се финансират в повечето случаи на 100 процента. AKIS обаче не е само мярката, насочена към оперативните групи за иновации. AKIS е включена и в други интервенции в Стратегическия план, като например тези, които са насочени към консултантски организации и услуги и повишаване на консултантския капацитет, както и интервенцията, насочена повишаване на знанията и уменията на земеделските стопани чрез провеждане на семинари, информационни събития, курсове, демонстрационни дейности и др.

CAP-mart

От една страна, консултантските организации ще провеждат такива информационни събития, от друга страна това ще бъде вменено като отговорност и на бъдещата Национална мрежа за ОСП.

Националната служба за съвети в земеделието е един от основните участници в системата AKIS. Интервенцията за подкрепа на консултантски дейности ще бъде отворена към абсолютно всички съветници, в това число публични, частни и дори индивидуални съветници с капацитет и експертиза да предоставят съвети, които ще бъдат безплатни на земеделските стопани.

Също така, една от дейностите, е създаване на интерактивна онлайн информационна платформа, в рамките на която земеделските стопани ще могат да намерят цялата необходима информация, свързана с иновациите, и ще могат да намерят потенциални съмишленици, с които да реализират проекти за иновации.

Заложеният бюджет в Стратегическия план за системата AKIS е в размер на 100 млн. евро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.