1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 80 на сто по-малко е реколтата от слънчоглед заради сушата

80 на сто по-малко е реколтата от слънчоглед заради сушата

 

Олиото ще поскъпне с 15% до 2,30 лв. за литър, прогнозираха производители. Така цената му ще достигне тази на растителното масло в Европа. Но причината не е влизането ни в ЕС, а слабата реколта от слънчоглед. Очаква се добивите да са с 80% по-ниски от миналогодишните, съобщиха от земеделското министерство. Жътвата започна необичайно рано заради жегата и сушата. До два-три дни ще стане ясно точно колко са загубите и какво е качеството на слънчогледа. До седмица ще знаем и цената на тон от новата реколта. По световните борси в момента тя е 400 долара.
Маслеността на родния слънчоглед със сигурност ще е по-ниска отколкото през миналата година, което ще вдигне разходите за производство на олио. Това заяви шефът на съюза на производителите на растителни масла Видьо Видев. В добрите години съдържанието на масла е 45%, но този сезон сигурно няма да надхвърли 30%, прогнозират експертите. Скъпият ток също ще надуе цената на олиото, смята Видев. Според него растителното масло поскъпва в целия свят и страната ни няма да избегне тази тенденция.
Някои производители може да задържат цената си, но да намалят грамажа, както стана с киселото мляко, прогнозират от бранша. Другият вариант да се задържат ниските цени е влошаване на качеството. Преди няколко години, когато имаше недостиг на слънчоглед, растителното масло беше с примеси на рапица. При пържене то започваше да мирише много лошо, припомнят производители./standartnews.com

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.