1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Агнешкото – за купувачите скъпо, за фермерите – на безценица

Агнешкото – за купувачите скъпо, за фермерите – на безценица

Дали наистина цената му е висока, или доходите ни са ниски…

Гергьовден мина, заедно с него – и поредната треска за агнешко. Драстично поскъпване на крехкото месо обаче нямаше, а и търсенето не скочи колкото други години. Според анализатори, основната причина е, че покрай близостта на двата празника – Великден и Гергьовден, българите съвсем са изпразнили и без друго отънелия си джоб. А и на Възкресение традицията също повелява да хапваме агне. Така се оказа, че пазарът е залят с месо, но няма достатъчно купувачи. И по правилата на пазарната логика – цените не скочиха до небесата.

Около 5-6 лв., а в някои региони дори по 4 лв. за килограм живо тегло вървяха агнетата в дните около празниците. Тази цена не оправдава разходите по отглеждането, жалваха се овцевъди. Така, от 120 до 150 лв. излизаше гергьовското агне, купено директно от фермата. В търговската мрежа обаче то отиваше до 14-15 лв., или три пъти повече. Имаше, разбира се, и търговци, които се пробваха да продават по 17-18 лв. агнешкото, но без особен успех. Кризата неизбежно се отрази и на предпочитанията на българина: сега дробенето е изместило класиката в жанра – печената мръвка.

Така, в крайна сметка, отново за фермерите цената беше прекалено ниска, а за потребителите – обратно. На това мнение са и 32 на сто от гласувалите в седмичната анкета на нашия сайт: според тях, изкупната цена не е висока, но търговците я надуват. Само 18 на сто смятат, че тя поначало е висока – защото фермерите не получават достатъчно субсидии. И това е вярно – за никого не е тайна колко трагично е положението в родното животновъдство. Овцевъдството е красноречив пример: според статистиката, за последните 20 години овцете у нас са намалели 10 пъти – от 8 млн. сега са останали едва 800 хил. глави.

А точно половината от участвалите в допитването са на мнение, че цената ни се струва висока заради ниските ни доходи. Факт е, че наши агнета се изнасят и за съседните страни – Гърция, Турция, Албания… Очевидно, щом купуват от нас, значи цената на нашите сукалчета ги удовлетворява. Само дето там и заплатите, и пенсиите са на светлинни години от нашите…

                                                                        Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.