1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Антонина Белопитова: „Инвестиционните фондове продават пшеница на ниски цени и влагат парите в царевица”

Антонина Белопитова: „Инвестиционните фондове продават пшеница на ниски цени и влагат парите в царевица”

У нас пазарът е блокиран, никой не иска да продава на борсата

 

"Спекуланти свалят цената на пшеницата на световните борси. Трайно поевтиняване вече се забелязва в САЩ, в Европа най-ниски са цените в Германия и Франция.-  съобщи Антонина Белопитова, експерт в Софийската стокова борса. - Причината е, че много от големите инвестиционни фондове продават пшеница на ниски цени и влагат парите в царевица". Така цените на двете култури вече се изравниха. Царевицата бе най-скъпа в края на септември, когато борсовата цена в Унгария бе $330 за тон. За същия период в САЩ, Франция и Германия пшеницата се покачи и стигна $390 за тон. В момента двете култури се предлагат по световните борси на цени между 250 и 330 долара за тон. Американската реколта на кукуруз е рекордна - 338 млн. тона, което е с 71 млн. тона повече от миналата година. ЕС одобри за внос и три забранени досега генномодифицирани сортове, които се добиват основно в САЩ.

6,6 млрд. тона пък е добивът на жито в световен мащаб. Това е с 600 хил. тона по-малко от миналата година заради слабите добиви в Австралия. В ЕС миналата година са прибрани 123 млн. т, а тази - 121 млн. т. Намалени са преходните запаси, които са най-ниски от 1948 г. насам - само 107 млн. тона. В държавите от Черноморския басейн цената на житото се покачва. За изминалия месец е отчетен засилен износ от Русия заради очакваното увеличение на експортните мита. В Украйна се забелязва същата тенденция заради налагането на квоти. Те влизат от днес и са за 200 хил. тона пшеница, 400 хил. тона ечемик и 600 хил. тона царевица. През изминалия месец цената на хлебната пшеница в Украйна беше доста атрактивна - $255 на тон, докато в Русия цената остана сравнително висока - $285 за тон.

За разлика от световния пазар обаче у нас ситуацията е съвсем различна. Няма сключени сделки на борсата през последния месец. Търговците предлагат 480-500 лв. без ДДС, но продавачи липсват. Цената на брашното пък се покачва. Тонът вече се предлага за 685 лв. без ДДС. По магазините цените на брашното в пакети от 1 кг са между 60 ст. и 1,50 лв. Хлябът ни е с 30% по-евтин от европейския, заяви шефът на ССБ Васил Симов. Според него европейските цени за новата реколта 2008 ще трябва да бъдат 1000 лв. за тон брашно и 1,80 за килограм самун.

 

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.