1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българите са изпили двойно повече шампанско през 2007 година

Българите са изпили двойно повече шампанско през 2007 година

 

България, заедно с няколко други новоприети членки на Европейския съюз, е сред държавите, отбелязали най-висок ръст във вноса и консумацията на шампанско през 2007 година, се казва в доклад на френския Комитет по шампанското (Comité Inerprofessionnel du Vin de Champagne).

Организацията се занимава основно със защитата на искрящите вина, произведени в област Шампан във Франция, които са единствените с право да носят наименованието на напитката шампанско.

Според последните данни на комитета България е удвоила консумацията на шампанско миналата година, което се е случило и в Полша и Кипър. В съседна Румъния пък нарастването е 129%, което съвсем не нарежда страната сред шампионите по ръст. Тройно по-висока консумация на шампанско през 2007 г. е имало в Естония, Унгария, Латвия, Словения и Чешката република. Шампиони обаче са Литва със седемкратно нарастване и Словакия - с 11 пъти по-висока консумация.

В световната класация за внос на шампанско първа е Великобритания с близо 39 млн. бутилки, следвана от САЩ с 21.7 млн. и Германия с почти 13 млн. бутилки. През 2007 г. Франция е произвела близо 339 млн. бутилки шампанско, от които над 150 млн. са изнесени в други държави. Основен консуматор е Европейският съюз, който държи 61% от пазара на френската напитка./regal.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.