1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Борислав Петков: През следващата година цената на земята ще се повиши между 7 и 15 на сто

Борислав Петков: През следващата година цената на земята ще се повиши между 7 и 15 на сто

Снимка:

През 2010 г. цените са били между 220 и 330 лева за декар

Пазарът на ниви остава стабилен, а активът земеделски земи продължава да е атрактивен за инвеститорите. Това каза Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, цитиран от в.Монитор.

Той прогнозира, че през следващата година цената на земята ще се повиши между 7 и 15 на сто, като определящ за ръста и е растежът на рентата, която получават собствениците. През 2010 г. цените са били между 220 и 330 лева за декар. От тази картина изключение винаги правят нивите в Добруджа, които са значително по-скъпи. Там сделките започват от 450 лева и има дори за 650 лева на декар. Рентата, която получават добруджанци, също е по-висока, през тази есен собствениците са взели между 40 и 60 лева за декар, средно за страната приходите са между 26 и 30 лева.

Голяма част от инвеститорите, които са направили вложения във ваканционни имоти и жилища, вече се изтеглят към покупката на земеделски земи. Това е актив, който носи добра доходност и само ще увеличава своята стойност особено при бъдеща комасация. Пазарът на земеделски земи у нас само през лятото е бил в малък застой, но след прибирането на реколтата е започнало предлагане на нови терени, а сред купувачите са се наредили и арендаторите, които тази година имат добри печалби от зърнопроизводството.

Подписан е меморандум между по-големите организации в областта на земеделието за подготвяне на Закон за комасацията, но все още няма работни групи. В асоциацията са подготвили свой вариант, като са ползвали законопроектите на другите европейски държави в тази област, както опита при извършването на комасацията в монтанското село Катунец. Идеята е бъдещият законопроект да удовлетворява и арендаторите, и собствениците на земеделски земи, най-големия, от които е държавата. Забавянето на комасацията на земята у нас може да доведе до неправомерното ползване и неусвояване на средствата за екология след 2013 г., предупреди Борислав Петков. Следващият програмен период ще се базира на „зеленото” земеделие, което трудно може да се прави върху некомасирана земя, предупреди експертът. Един екологичен ангажимент се поема за пет години, което много трудно може да стане, ако няма яснота за бъдещето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.