1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Десислава Танева: Държавата не е регулатор на цените в земеделския сектор

Десислава Танева: Държавата не е регулатор на цените в земеделския сектор

Снимка:

Зърненият баланс е около 1 580 000 тона и е предостатъчен за населението до новата реколта

Държавата не регулатор на цените в земеделския сектор. Това каза в Сливен председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Десислава Танева, предаде Агенция "Фокус". „Като пълноправен член на Европейския съюз (ЕС) ние по никакъв начин не можем да регулираме цените на хранителните продукти, в това число и на хляба. Цените на зърното като основна суровина за производството на брашно, а и от там на хляба са международни”, добави Танева.

Цената се определя на международните стокови борси. Тази година цените на зърното бележат своя пик. „България е малка страна и независимо от добрите добиви и количества на зърно, които се произвеждат годишно, не може да повлияе върху международните цени”, добави Танева. Цените са се повишили на борсата през миналата година още на старта на изкупната кампания. От около 200 – 250 лева за тон без ДДС през януари са стигнали до около 400 лева за тон без ДДС. Тези цени се отразили в цените на брашно и на хляба, където през този период са претърпели увеличение.

В страната зърненият баланс е около 1 580 000 тона и той е предостатъчен за населението до новата реколта, счита Танева. „Ролята на държавата, в лицето на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), е да не допуска картелни споразумения, които да налагат високи и непазарни цени в обхвата на съответното споразумение”, категорична бе Десислава Танева.

В страната има около 300 хлебопроизводители. Това са средно над 10 хлебопроизводители за всяка област. Според Танева, между толкова оператори в сектора много по-нормално е да има конкуренция за пазарен дял, отколкото да направят картелни споразумения. Държавата винаги ще следи да няма такива, а подадените сигнали за това ще бъдат проверявани, посочи тя. Десислава Танева добави, че когато ценовият тренд на зърното е тръгнал нагоре, а Русия е забранила износа, на всеки е било ясно, че ще има поскъпване. Именно тогава зам.-министър Светлана Боянова е отправила запитване дали може България да наложи ограничения на износа. Бил е получен отказ, тъй като с тази забрана страната ни ще наруши основните пазарни принципи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.