1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Движение на цените на основните борсови стоки през януари 2015 г.

Движение на цените на основните борсови стоки през януари 2015 г.

Спад в цената на пшеницата и царевицата, маслодайният слънчоглед не поевтинява

Тенденцията за поевтиняване на някои стоки, които традиционно поскъпват през зимата, продължава. Пазарът на хранителни стоки и зърнени култури е доста объркан, разнопосочен и много интензивен в световен мащаб, повлиян от покачването на долара.

Когато доларът се качва, износът от САЩ почти замира, губят се международни пазари, царевицата и пшеницата се сринаха, но за сметка на това Европа спечели всички международни търгове, включително и египетския.

Прогнози на министерството на САЩ

Летвата за производство като количество пшеница е вдигната до 723,4 млн. тона. Очаква се реколтата от зърно в световен мащаб да се увеличи с 8 млн. тона в сравнение с реколта 2014. Потреблението изостава – 713 млн. тона, и това води до рекордно повишаване на запасите – до 96 млн. тона, което е със 100 млн. тона повече. Прогнозите за ЕС са оптимистични – 155,5 млн. тона, което с 12,5 млн. тона повече от предишната реколтна година. След излизане на тези резултати цените рязко поеха надолу. На годишна база понижението в цените в САЩ е с 5%, във Франция и Германия – с 14%.

Прогнози на САЩ за Русия, Украйна и България


В България не се очакват сътресения. Реколтата от пшеница ще е като миналогодишната – 4,4-4,5 млн. тона. Изненадващи са данните на анализаторите за Русия и Украйна, където реколтите ще бъдат по-лоши. В Русия се очакват 55 млн. тона пшеница, което с 5 млн. тона по-малко, Украйна – 21 млн. тона, което е с 3 млн. тона по-малко. Експортното мито за руската пшеница е от порядъка на 35 евро/тон и влиза в сила от 1 февруари 2015 г. Това ще намали износа от Русия и вместо очакваните 22-23 млн. тона ще бъдат изнесени около 18, максимум 20 млн. тона, което е благоприятно за останалите участници в Черноморския басейн и европейския пазар. Европейската пшеница печели всички международни търгове заради понижения износ.

В Украйна цената на пшеницата е 260 долара/тон, за България – 310 лв./тон, средно за страната. За България понижението е най-малко с 9%, за Унгария – с 20%. В момента средната цена на брашното тип 500 без ДДС на едро е 0,70 лв./кг.

Цената на рапицата е 346 евро/тон, бележи спад с 5% на борсата в Ротердам, но и в Украйна. Прогнозата за 2015 г. е благоприятна за потребителите. 71,9 млн. тона се очакват, което е с около 700 хил. тона повече от миналата година. За ЕС производството ще е 3 млн. тона повече, достигайки до 24,1 млн. тона. В България в момента средната цена е около 680-700 лв./тон без ДДС.

Царевицата се очаква да достигне 988 млн. тона производство, което е с около 1 млн. тона повече от исторически рекордното производство. Потреблението обаче изостава – 971 млн. тона, което води до покачване на запасите. Прогнозите са те да се покачат до 100-198 млн. тона. Рекордно е производството и за ЕС – 74 млн. тона. В момента в САЩ царевицата се изнася на 183 долара/тон, Унгария – 152 долара/тон и Франция – 175 долара/тон. Спадът на годишна база е 14% за САЩ и Унгария, 26% за Франция. В България през януари са сключени сделки при цена 320 лв./тон без ДДС. Средната цена е 270-280 лв./тон. Маслодайният слънчоглед не поевтинява, а се покачва заради лошата реколта в световен мащаб. По-слаба реколта се очаква в Русия и Украйна. Там цената на годишна база се е вдигнала. В Русия – със 7%, в Украйна с 9%. От друга страна, се очаква по-добра реколта в ЕС с около 200 хил. тона повече. Наблюдава се спад в цената в Унгария с 3%. В България няма промяна – 600-630 лв./т без ДДС.

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам е 805 долара/т, което е спад с около 11%, с около 4% е паднала цената на износителите от Украйна. В момента там олиото се търгува 800-815 долара/т. В България се наблюдава също спад на цената на олиото в бутилки по 1 л на едро без ДДС – 1,60 лв., което е спад с 11% спрямо миналата година. Прогнозите на Софийската стокова борса са, че цената макар и плавно може да тръгне нагоре. Пазарът на захарта е доста динамичен. В Лондон е около 2%, докато цената в Ню Йорк остава същата, където в момента рафинираната захар се търгува за 399 долара/т, нерафинираната – 334 долара/т. На едро в България пакетираната захар без ДДС е 0,98 лв./кг, което е понижение с 28% спрямо миналата година. Има спад в производството на етанол, което е в пряка зависимост от понижението на цената на петрола с 54%. Средната цена е 50 евро за барел. Цените на горивата също падат.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.