1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС и САЩ приключиха спор за защита на географски обозначения на хранителни продукти

ЕС и САЩ приключиха спор за защита на географски обозначения на хранителни продукти

Световната търговия с фалшифицирани маркови продукти нарасна бързо през изминалите години

Европейският съюз и САЩ приключиха дългогодишен спор за защита на географски обозначения на хранителни продукти като шампанско, парма и рокфор, предава Ройтерс.

„Постигнахме споразумение дори по най-трудните точки", каза американски представител на правителството. Пробивът се е случил още в рамките на преговорите за борба с фалшифициране на продукти през уикенда. Американският търговски експерт не назова подробности. Те обаче трябва да бъдат оповестени още тази седмица.

27-те държави от ЕС и САЩ сключиха в Токио споразумение с многобройни други страни, с което трябва да се засилят правата за собственост и борбата с международното пиратство на продукти. Документът подписаха Япония, Южна Корея, Австралия, Мексико и Канада. Китай обаче не участва в разговорите, въпреки че от народната република идва голямата част от международните фалшификации на продукти.

Световната търговия с фалшифицирани маркови продукти нарасна бързо през изминалите години. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие оценява, че оборотът се е увеличил повече от двойно, от 100 млрд. долара през 2000 г. на 250 млрд. долара през 2007 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.