1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Формулата "1:2:4" за цените по линията зърно , брашно, хляб отдавна не е адекватна на реалния пазар

Формулата "1:2:4" за цените по линията зърно , брашно, хляб отдавна не е адекватна на реалния пазар

 

Котировките на хлебното зърно в позиция “продава” отново отбелязаха повишение и достигнаха нива 235 - 245 лв/т. като са тествани максимални позиции и около 250лв/т. основно за пшеницата с добри хлебопекарни показатели. С известно изоставане се повишават и котировките в позиция "купува", като е отбелязан ръст с 10-15 лв./т и достигат 225-235 лв/т. Множество са факторите определящи това ценово поведение на пазара – засилен износ, относително нисък обем на качественото зърно в тазгодишната реколта, високи световни цени. Водеща роля играе и ситуацията на зърнения пазар в т.н. Черноморски басейн – като цяло обема на износа от Украйна и Русия е намален значително в следствие на по-лошата реколта.

Интересен факт от аналитична гледна точка е и тенденцията на намалението на маржа между цените на хлебното и фуражното зърно – регистрирани са максимални котировки “продава” над 220 лв/т., респективно “купува" до 215 лв/т. за фуражна пшеница. Много активния износ, нахвърлящ 750 х.т. както и липсата на значителни количества хлебно зърно предложени за продажба, са факторите за наблюдаваното рязко доближаване в ценовите параметри при оферирането на хлебното и фуражното зърно.

С оглед сложилата се ситуация не изключваме сериозни ценови флуктуации на зърнения пазар в периода декември - март, включително и последващ внос на качествено зърно на значително по-висока от цената на която се реализира наблюдавания до момента засилен износ.

Регистрирано е и значително повишение на котировките на различните видове брашна като цената на тип 500 варира в границите на 400-480 лв/т.

Коментарът на директора на борсата Иван Иванов е, че това са логични позиции с оглед цената на хлебната пшеница. Що се отнася до цените на хляба и в каква релация са те с цената на суровината за производството му, той счита , че формулата "1:2:4" за съотношението на цените по линията зърно , брашно, хляб отдавна не е адекватна на реалния пазар.

След последното повишение на цената на фуражната царевица, котировките вече са в диапазона 195-210 лв/т. за зърно със съдържание на влага до 12-13%. След като станаха ясни в известна степен количествените показатели на реколтата от маслодаен слънчоглед, пазарът реагира адекватно като снижи котировките съответно купува до нива 300-320 лв/т. и "продава" 320-340лв/т., с преобладаващи позиции "продава". На последната сесия обаче бяха котирани и цени с 20-25 лв/т по високи до нива 350 лв/т в позиция "продава", но след като стана ясно, че пазара не ги приема те бяха оттеглени. Противно на ситуацията с пшеницата обаче при слънчогледа се очертава проблем с износа на значителни количества т.к. реколтата навсякъде в региона е сравнително добра. Например един от основните вносители на български слънчоглед – Турция въведе защитни мита за внос като следствие от добрите регистрирани тазгодишни добиви. Под въпрос е дали българската промишленост има капацитет да преработи значителните свободни количества предложени на пазара и още по важно – дали има възможност за реализация на продукцията./ruseinfo.net

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.