1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлябът няма да поевтинее

Хлябът няма да поевтинее

Местните хлебопроизводители купуват брашното по 690-720 лева за тон. Малките мелници в областта вече не работят

 

Хлябът в Монтана няма да понижи цената си следващите месеци, въпреки твърденията на земеделския министър Мехмед Дикме. Вносните мита на брашното паднаха, но то реално не е на пазара. На този етап ние купуваме суровината за насъщния по 690 - 720 лева за тон, заявиха хлебопроизводителите на пресконференция по повод 10-годишнината от учредяването на браншовата организация в областния град.

Регионалният съюз на хлебопроизводителите и сладкарите-Монтана е създаден на 19 януари 1994 г. Той е третият в страната след софийския и бургаския. В него членуват 19 фирми, които осигуряват работа на близо 750 души, поясни председателят му Костадин Георгиев.

Поевтиняването на хляба е невъзможно по няколко причини, уточни от името на колегите си Цветан Витанов. От половин година цената на брашното непрекъснато се повишава. Малките мелници, от които досега са се снабдявали местните хлебари със суровина, вече не работят заради липсата на зърно и брашно се купува от големите фирми. Въпреки ниския курс на долара цените на горивата се повишават. С по-високи цени е и електроенергията. От миналата година действат задължителните осигурителни прагове.

Във връзка с присъединяването ни към Европейския съюз хлебопроизводителите трябва да изпълнят много задължителни изисквания, които са свързани с големи разходи, подчерта Стилиян Каменов.

Голям проблем е нелоялната конкуренция на много фирми, които са се настанили на пазара в Монтана. Те предлагат продукция на дъмпингови цени. Доставчици на софийската фирма "Симид" докарват хляба в областния град, който се разпределя на разтоварища, които непрекъснато се местят. Самун от 700 г се предлага на търговците по 35-37 ст., а много повече струва брашното, вложено в него. Къде са калкулирани останалите разходи?

Монтанските фирми са заплашени от фалит. Те всички работят с кредити, инвестициите им са големи. Освен това техните данъци влизат в местната хазна, за разлика от налозите на фирмите от другите градове. Заради свиване на производството се освобождават работници. За да оцелеят хлебарите, не бива да свалят цените на хляба.

Много се спекулира с цената на насъщния, убедени са хлебопроизводителите. Ние сме сирачета в тази държава и няма към кого да се обърнем за разрешаването на проблемите ни, заяви Витанов. Зърното е при големите групировки, а правителството не взема мерки.

Пшеницата от държавния резерв, която се предлага на борсите, не става дори за фураж. Последните два месеца мелниците нямат възможност да изпълняват сключените договори.

Ние произвеждаме всички видове хляб, които се доставят тук от външни фирми. При това той винаги е пресен. Качествен е, защото го ядем ние, децата и родителите ни, приятелите, които ни помагат, категорични са хлебарите. Освен това те непрекъснато са проверявани от контролните органи, което гарантира качеството и грамажа на продукцията.

Това съобщиха от farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.