1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. И Сърбия затвори пазара си на зърно

И Сърбия затвори пазара си на зърно

 

Сърбия наложи временна забрана върху износа на пшеница, царевица и слънчоглед заради необичайното засушаване и дефицитите на зърно в региона. Заповедта е оповестена вчера от министерството на земеделието и ще действа 90 дни. В началото на жътвата Украйна също наложи вето върху експорта до края на август, позовавайки се на очакваните по-слаби добиви от пшеница.

Досегашната търговска политика на Сърбия подклаждаше очакванията на българските специалисти за евентуален внос на зърно за фураж. През първата половина на годината Сърбия е експортирала 310 хил. тона хлебно зърно, което се равнява на почти целия износ на страната за 2006 г. Тогава зад граница са реализирани 400 хил. тона и ако не беше наложено вето, износът до нова реколта можеше да се изравни с миналогодишния, обясняват експерти от сръбското министерство на земеделието. Прогнозите на сръбските власти сочат, че тазгодишната реколта ще бъде с около 30-40% по-малко от очакваното. Вместо прогнозираните 6.1 млн. т зърно анализаторите предвиждат да се приберат около 4 млн. т. Това допълнително влияе върху решението на властите да затворят зърнения си пазар.

С въвеждането на забраната се променят и плановете на българските търговци да внасят евтино зърно от близки държави заради ниските транспортни разходи. Вносът от Сърбия и Украйна беше най-приемлив, но решенията на двете държави променят и стратегиите на компаниите.

Сушата създаде проблеми със зърнените култури в Централна и Източна Европа. Румъния обяви, че реколтата й от пшеница е намаляла почти наполовина спрямо миналогодишните 5.35 млн. тона. За 2007 г. реколтата от пшеница е едва 2.98 млн. т. Сушата засегна 1.3 млн. от всичките 1.9 млн. хектара с пшеница в страната, най-вече в южната част. Средният добив в Румъния е около 155 кг от декар при около 264 кг през миналата година.

Унгария е готова да предприеме екстремни мерки, ако цените на храните се повишат с повече от 20 на сто, като се планира намаление на данъка добавена стойност за някои хранителни продукти. Според унгарското земеделско министерство хранителните стоки могат да поскъпнат между 15 и 20 на сто.

Сушата се отрази на реколтата от пшеница, която се намали с 25 на сто спрямо миналогодишната от 6.2 млн. т. Около 4 млн. т са прибрани след жътвата, като около 80 на сто от зърното е качествено и става за производство на хляб.

Доскоро Унгария страдаше от прекалено големите запаси от царевица, но слабата жътва и използването на културата за биоетанол предизвикаха недостиг. Страната смята да внесе 600 хил. т фуражи от Полша и дори Южна Америка, за да подпомогне животновъдството. Унгария освен това иска да внесе 1.2 млн. т царевица от резервите на Европейския съюз. България и Румъния също се готвят да получат част от резерва./dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.