1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изложение на хорека сектора събра професионални готвачи в столицата

Изложение на хорека сектора събра професионални готвачи в столицата

В столицата се провежда изложение на хранително-вкусовата промишленост, представена от ресторантьорството и гурме кухнята. На едно място се събраха шеф готвачи и специалисти в приготвянето и поднасянето на храна.
Съвременният хорека сектор е един от най- бързо развиващите се в света. Той е ориентиран към гастрономическата култура и ценителите на гурме деликатеси и храни от цял свят. На едно от изложенията за ресторантьорство и кулинария срещнахмеХю БотАн , който е преподавател по кулинарни изкуства в единствената академия в България, посветена на висок клас готварски умения. Хю е обиколил целия свят, но определено е впечатлен от България.
"Тук в България хубавото нещо е, че имате уникални продукти. Храната е просто невероятна. Доматите....първият път, когато дойдох тук, опитах обикновена шопска салата в един малък ресторант в Студентски град, беше толкова обикновено, но доматите направо ме отнесоха, бяха страхотни. Вие сте израснали тук и няма как да го забележите, но мен ме впечатлиха, храната е абсолютно уникална- вкусът и качеството й. И аз познавам доста шеф готвачи, които отиват да работят в чужбина и после се връщат пак тук и просто променят начина на поднасяне на храната.“ 

Хлябът пък е онова, което присъства неизменно на трапезата на европейците, а за българската кухня е с вековни традиции. Ще ви запознаем и с още един професионалист в работата с тесто. Адриан Пантелеев ни разказа за последните тенденции в бранша.

„Това, което правим в момента е, че оцветяваме тестата с различни натурални оцветители като използваме червено цвекло чрез специална технология на ниско температурно готвене, влагаме го в тестата. Както видяхте, много интересни цветове се получават. Използваме императорски ориз, цветът, който той придава е лилав, използваме тиква за жълтото, дава приятен аромат на хляба и приятна карамелизация на кората и вкус също така.“ 

Адриан, който има опит с различни брашна от пшеница, използва само италиански. Той твърди, че у нас няма достатъчно добри технологии, чрез които да се произвежда брашно без много подобрители.

„Примерно италианските ни колеги купуват пшеница дори от България, както и от цяла Европа, преработват и продават после на нас хубавите брашна.“ 

Все повече готвачи и любители на качествената храна залагат на специалитети, които са направени от малко на брой, но висококачествени продукти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.