Дa на българската храна

Критики към МЗХГ от браншовиците

Производители, преработватели и търговци на храни разкритикуваха досегашното управление на Земеделското министерство по отношение на паричните ресурси и приоритети в хранително-вкусовата индустрия. Това стана ясно по време на дискусия между браншовите организации и законодателната власт в рамките на кампанията: Да на българската храна. Недоволството е породено от високата добавена стойност на преработвателната индустрия, високите цени на свинското месо и качеството на родните суровини.

Главна цел в проведената до момента политика на Земеделското министерство е промотирането на български храни на родния пазар и подкрепяне на малките производители. Сред приоритетите е гарантирането на качеството на храните, чрез повишаване на тяхната безопасност, твърди зам. - министър Чавдар Маринов. В тази връзка Земеделското министерство разработва проект на нов закон за храните, който прилага контрол и интегриран подход за цялата агрохранителна верига. Производители, преработватели и търговци на храни обаче разкритикуваха водената до момента политика в аграрния сектор от страна на държавните институции. Браншовиците смятат, че държавната политика трябва да отдели бюджет за скрития протекционизъм на българската преработвателна индустрия и за постигане на перфектно качество на родните суровини. Голямото количество произведена суровина трябва да се обработва у нас. Основен проблем е и високата цена на свинското месо на родния пазар. От Земеделското министерство уверяват, че общата работа на държавните институции ще продължи да работи в посока развитие на многогодишните традиции в преработвателната индустрия.

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар