1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на алкохол на Молдова за ЕС намаля наполовина

Износът на алкохол на Молдова за ЕС намаля наполовина

Полша е основен пазар за износа на молдовско вино, следвана от Румъния и Чехия

 

Износът на вина и спиртни напитки от Молдова за Европейския съюз (ЕС) намаля наполовина през първите девет месеца на 2007 г. Скоро обаче молдовските износители на вина се надяват да навлязат отново на пазара в Русия след период на забрана от почти две години. Първите доставки на молдовско вино за Русия от 2005 г. насам станаха факт в края на миналата седмица.

Полша е основен пазар за износа на молдовско вино, следвана от Румъния и Чехия.

За периода до септември 2007 г. износът на алкохол от Молдова възлиза на 83.5 млн. евро, с 39.4 на сто по-малко от същия период на 2006 г. Към ЕС износът е за 8.3 млрд. евро от януари до септември.

Експортът на вино обаче трябва да се увеличи значително през следващата година след увеличаването на доставките за Русия. За последен път Молдова успя да изнесе 300 млн. бутилки вино за руския пазар през 2005 г. През следващата година производителите се надяват да осъществят 75 на сто от този експорт. Експертите от сектора все още не споделят загубите, причинени от руската забрана. Русия изкупуваше 80 на сто от молдовското вино и според анализатори загубите са били около 200 млн. долара.

Възобновяването на доставките е резултат от трудни преговори с руската Федерална агенция за защита на потребителите, подчертаха от молдовската агенция за вина и спиртни напитки.

Новите молдовски доставки на алкохол ще са с около 30 на сто по-скъпи, за да покрият инвестициите на сектора в последните години.

Износителите ще създадат специален фонд за финансиране на промоцията на продуктите им в Русия. Организацията на винопроизводителите се надява в скоро време да завладее до 30 на сто от пазара в страната. Специалният фонд ще подкрепя не отделни компании, а всички марки молдовско вино.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.