1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Каква е причината за по-високите цени на аграрните суровини ?

Каква е причината за по-високите цени на аграрните суровини ?

Настоящата стойност е с близо 33 на сто по-висока от септември 2020 година

Недостатъчното предлагане, в комбинация със засиленото търсене на основни аграрни суровини, доведе през септември до покачване на индекса на храните, изготвян всеки месец от ФАО. През деветия месец този индекс отчита плюс от 1,2% до средно 130 пункта.
 
Настоящата стойност е с близо 33 на сто по-висока от септември 2020 година, съобщават от Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Актуалното покачване отразява най-вече по-високите цени на повечето зърнени култури и растителни масла. Поскъпване има и при млякото и захарта, докато месото остава почти без промяна.
 
При зърното средният индекс е 132,5 пункта, или с 2% над августовския, както и с 27 на сто над този от миналата година. Най-големият ръст е отчетен при пшеницата – плюс 4% спрямо август и плюс 41 на сто спрямо септември 2020-та. Причината е комбинация от стопяващите се експортни запаси и силно търсене. За месец царевицата е поскъпнала само с 0,3%, но остава с почти 38 на сто над стойността от миналата година.
Индексът на растителните масла е с 1,7 % нагоре и достига 168,6 пункта, с което е с близо 60 на сто над миналогодишния. Покачването се дължи основно на по-високите цени за палмовото и рапичното масло, докато соевото и слънчогледовото са с низходяща тенденция.
 
С процент и половина до 117,9 пункта се е покачил индексът на млечните продукти. Поскъпване има при всички продукти, като най-силно поскъпват маслото и нискомасленото мляко на прах. Почти без промяна остава индексът на месото, чийто индекс достига 115,5 пункта. В сравнение със септември 2020-та това е плюс от 26%.  
Слаб ръст от 0,6 на сто до 121,2 пункта отчита индексът на захарта. Така той е с 53,5% по-висок, отколкото миналата година по същото време. Основният двигател на поскъпването е по-малкото производство в Бразилия, предизвикано от дълги засушавания и нощни слани.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.