1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Картелно споразумение покачва цената на олиото през 2007 г.

Картелно споразумение покачва цената на олиото през 2007 г.

С близо 2 млн. лева КЗК глоби 14 най-големи рафинерии на слънчогледово масло

 

Най-големите производители на олио у нас са сключили помежду си незаконно картелно споразумение за цените, вследствие на което се е стигнало до 70-процентното поскъпване през 2007 г. Това е установило разследването на Комисията за защита на потребителите (КЗК), съобщиха вчера от ведомството. То налага глоби за общо 1.8 млн. лв. на 14 производители на олио, включително и на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.
"Ще обжалваме решението на КЗК. В иззетите от офиса ни документи няма никакво доказателство за картелно споразумение", твърди председателят на съюза Видьо Видев. Той допуска, че антимонополистите, които претърсиха офиса на организацията през октомври м.г., са действали по политическа поръчка. "След като министри заявиха, че има спекула, те тръгнаха да търсят спекуланти и да имитират дейност", каза Видев. Самата браншова организация е глобена с 5000 лв., защото според КЗК нарушенията на закона са извършвани по време на заседания на нейния управителен съвет.
Разследването е установило, че през 2006 и 2007 г. най-големите фирми в бранша са уговорили помежду си единна изкупна цена на слънчогледа, което впоследствие довело и до единна цена на олиото. Освен това през 2007 г. е имало две резки повишения на цената на олиото - през май и август, като първото е било договорено между производителите и не може да произтича от лошата реколта, се казва в решението на КЗК. Събраните материали доказвали и че фирмите са обменяли помежду си търговски тайни, което създава условия за координиране на пазарните им действия.
Глобите, наложени на фирмите, съответстват на пазарния им дял, тъй като според Закона за защита на конкуренцията в такива случаи санкцията зависи от оборота на фирмата. По 300 000 лв. например са глобите на "Калиакра" АД, "Бисер Олива" и "Папас Олио", по 150 000 лв. - на "Ню Ойл" АД и "Зърнени храни България" АД и т.н.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.